Cursus Praktische Filosofie: Ethiek, rationaliteit en emotie II

Kosten

De prijs per cursus bedraagt €285,- incl. tentamen en een hertentamen. Daarnaast betaalt u eenmalig €40 registratiekosten.

Inhoud

Het lichaam-geest dualisme  is  een berucht  struikelblok voor emotieonderzoekers:  vinden emoties hun oorsprong in fysieke mechanismen die evolutionair verankerd zijn in het brein, of in culturele cognitieve oordelen? Empirisch en filosofisch emotieonderzoek verslikt zich al honderd jaar  in dit  dilemma  en is daardoor niet in staat de existentiële,  praktische en morele dimensie van emoties scherp te krijgen.
Deze cursus onderzoekt in hoeverre het enactivisme  - een filosofie die uitgaat van de intrinsieke samenhang van biologie en betekenis, lichaam en geest, persoon en wereld, ‘feeling’ en cognitie - verandering in de  situatie brengt. De cursus vertrekt van vier grote denkers  over emotie: James, Wittgenstein, Heidegger en Sartre, en  traceert hun doorwerking in de ‘enactivistische’ emotiefilosofie van de 21e eeuw  (Matthew Ratcliffe,  Giovanna Colombetti, Jan Slaby, e.a.).
Aan het eind van de cursus discussiëren we over de waarde van het enactivisme voor actueel emotieonderzoek: worden hier de contouren zichtbaar van een nieuwe,  integrerende theorie van emoties en affectiviteit?     

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Studiebelasting

Elke cursus heeft een studiebelasting van 3,75 studiepunten of ECTS. Per studiepunt moet u rekenen op 27 uur studiebelasting.

Rooster en literatuur

Raadpleeg voor het rooster en de literatuur de courseguide van Praktische Filosofie: Ethiek, rationaliteit en emotie II: enactivisme.

Contact

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

E-mailadres
Telefoon
+31104088687
Adres

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PARotterdam
Nederland

Kosten

De prijs per cursus bedraagt €285,- incl. tentamen en een hertentamen. Daarnaast betaalt u eenmalig €40 registratiekosten.

Tijdsduur
5 weken
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Wijsbegeerte
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Aanmelden voor het collegejaar 2019-2020 is mogelijk vanaf medio juli 2020.