Problemen van de moderne democratie

Is ons politieke arena wel zo democratisch?
Datum(s)

Data: 23, 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober 2021

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 11.45 uur

€190 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

22 september 2021

In Nederland denken we over onszelf als een democratisch land waarin democratische waarden en grondvesten worden beschermd door regels en toezicht. Maar is dit wel zo? Nederlanders blijken soms een beetje naïef als het gaat over onze moderne democratie.

In deze cursus neemt dr. André Krouwel (het Kieskompas) je mee langs de uitdagingen van onze moderne democratie. Een zeer relevante cursus; denk aan de uitgelekte notitie van Pieter Omtzigt over de dubieuze partijfinanciering  van het CDA. Daaruit kunnen we afleiden dat ook in het democratische Nederland invloed gekocht kan worden. Of denk aan het onderzoek van Zembla naar banden tussen Forum voor Democratie en het Kremlin. Hoe moeten wij zulke aanwijzingen duiden? Hoe werkt partijfinanciering eigenlijk in Nederland? En is die wel transparant? Wie houdt hier toezicht op?

Naast het probleem van partijfinanciering bespreken we meer valkuilen van onze democratie. Denk aan het gebruik van sociale media, informatiebubbels maar ook toenemende globalisering. De coronacrisis is geen nationaal probleem. Hoe gaan onze politieke partijen en leiders hiermee om?

In zes colleges onderzoeken we de kwetsbaarheden van onze democratische rechtsstaat - vanuit sociologische, economische, politicologische en institutionele perspectieven.

Over de docent

Andre Krouwel doceert politicologie en communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is oprichter van Kieskompas. Miljoenen kiezers maken gebruik van dergelijke stemhulpen om te bepalen welke politieke partij het dichtst bij hun eigen beleidsvoorkeuren staat. Dat levert diepgravende inzichten op voor wetenschappelijk onderzoek. Krouwel’s onderzoek richt zich dan ook voornamelijk op de verandering van politieke partijen en de transformatie van het politieke landschap, verkiezingen en campagnes, stemgedrag, populisme, euroscepticisme, extremisme (versus politiek gematigdheid) en complotdenken. Krouwel is gefascineerd door het veranderende karakter en de rol van politieke partijen in Europese democratieën en de opkomst (en ondergang) van nieuwe radicale politieke ‘entrepreneurs’. In zijn werk, analyseert Krouwel de polarisatie tussen vertegenwoordigers van de traditionele politiek – Christen- en sociaal-democraten – en anti-systeem politici die de partijdemocratie en regeringsvorming beïnvloeden. De impact van wijdverbreide gevoelens van economische onzekerheid van de middenklassen over de hele wereld, het zogenaamde 'vermorzelde midden', het verval van oude (klasse en religieuze) identiteiten en de toenemende relevantie van opleiding voor het politieke gedrag zijn terugkerende onderwerpen in zijn onderzoek. Het Europese project – van het poolen van soevereiniteit op supra-nationaal is eveneens relevant omdat deze de nationale partijcompetitie beïnvloedt in Europese landen, vooral de oorzaken en gevolgen van de Brexit.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 23, 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober 2021