Renaissance in Transkaukasië (2013CD)

Cultuurhistorische opbloei in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan
Datum(s)

Data: 30 september, 7, 28 oktober, 4, 11 en 18 november

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

29 september 2020

Transkaukasië ligt onder de rook van Rusland en aan de rand van Turkije en Iran, en vormt al eeuwenlang de grens tussen Europa en Azië. Tot 1991 vormden de hier gelegen landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onderdeel van de Sovjet-Unie en was hun eigen cultureel erfgoed volledig ondergeschikt aan die van Sovjet-Rusland. Sinds hun onafhankelijkheid zijn ze zich voor het eerst sinds hun hele lange periode weer gaan richten op hun eigen culturele erfgoed.

Dit betekent behalve de herontdekking van de eigen culturen ook de (gedeeltelijke) herschrijving van de eigen politieke en culturele geschiedenis. Dit gaat gepaard met de massale renovatie en reconstructie van de oude kerken, kloosters, moskeeën, karavanserais, forten etc.  Zo zijn Armenië en Georgië de oudste christelijke naties van de wereld en beschikken over een eeuwenoude eigen taal en schrift. En in Azerbeidzjan vind je spontaan brandende gesteenten (op basis van het vele gas in de grond) waaraan al in de geschriften van zoroastrisme wordt gerefereerd. Ook blijken de hoogste Europese bergtoppen niet in de Alpen, maar hier in de Hoge Kaukasus te liggen (boven de 5000 meter).

Resultaten

In deze cursus maken we aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis uitgebreid kennis met Georgië en Armenië, en in mindere mate met Azerbeidzjan, allen gelegen in het indrukwekkende Kaukasusgebergte en beroemd om het prachtige culturele erfgoed en de enorm gastvrije bevolking.

Literatuur & media

Vooraf aan ieder college wordt een selectie boekfragmenten over de politieke en culturele geschiedenis gelezen. Daarnaast zullen we tijdens de colleges ook de nodige filmfragmenten bekijken over de historische, politieke en culturele ontwikkelingen in deze regio.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Georgië-Armenië, Oekraïne en Rusland. Hij is ook promovendus aan de Radboud Universiteit met als onderwerp ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 30 september, 7, 28 oktober, 4, 11 en 18 november

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
woensdag 30 sep 2020
Inschrijfdeadline

29 september 2020

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk, omdat de cursus al gestart is. Wil je je alsnog inschrijven, stuur dan een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen