Ruiken, proeven, weten

Nieuwe inzichten uit de wetenschap van smaaksensaties
Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30-15.15 uur 

Kosten

€220 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

29 september 2021

Koken en eten staan zeer in de belangstelling. Elke week komt er wel een nieuw kookboek uit en regelmatig verschijnt er een chef op tv met een nieuw kookprogramma. Er zijn talloze foodblogs die veelvuldig worden geraadpleegd en tijdens de lockdown zijn er heuse 'tastywalks' om toch op restaurantniveau te blijven eten. Veel mensen hebben plezier in koken als hobby en besteden hier veel tijd aan. Al hun inspanningen zijn erop gericht om lekkere gerechten te bereiden, gerechten die onze tong ‘strelen’. Maar wat is dat nu precies, ‘lekker’, en hoe worden onze zintuigen eigenlijk 'gestreeld'?

De smaak en de reuk behoren tot de zogenaamde chemische zintuigen. Dit wil zeggen dat ze reageren op de moleculen waarmee ze in aanraking komen. Iedereen weet wel iets over het netvlies of over kleurenblindheid maar de werking van de neus en de tong is relatief onbekend. Wist je bijvoorbeeld dat het ‘proeven’ voor het grootste deel door de neus wordt gedaan? Dat je veel meer geuren kunt ruiken dan kleuren kan zien? Dat je niet kunt merken door welk neusgat je ruikt? Maar ook dat je onbewust luistert naar je voedsel?


In de cursus worden de reuk en de smaak behandeld, maar ook het zien, het horen, het voelen en nog meer, vaak onbekende, zintuigen die een grote rol spelen bij het eten.
Hiernaast zijn er veel psychologische factoren die een effect hebben op wat je proeft. Je leert over voeding, je ziet reclames, je googelt en je praat erover met anderen. Hoe je denkt over wat je eet blijkt net zo belangrijk als wat je proeft. 'Lekker' zit meer in de eter dan in het eten.

Aan het einde van de cursus proberen we een fysieke proeverij te organiseren in samenwerking met een Rotterdamse partner. Doorgang hiervan ligt o.a. aan eventuele Corona-maatregelen. Hierover hoort u meer tijdens de cursus.

Herhaling
Deze cursus is de uitgebreide, diepgaande variant op de cursus die tijdens het SummerLab 2021 is gegeven door dr. Garmt Dijksterhuis. 

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Dr G.B. (Garmt) Dijksterhuis studied experimental psychology and methodology and wrote  his PhD dissertation on applied statistics for sensory and consumer science. He has written or co-authored over a hundred publications in sensory and consumer science, statistics and  psychology. He is one of the founders of the Sensometric society and was its first president. He has some 30 year experience in sensory science and experimental psychology and worked in in academia, research institutes and in the food industry. He has done research on a variety of topics including multisensory perception, consumer (food) choice, and sensometrics. From 2009-2014 he was Honorary Professor at the section Food Design and Consumer Science at the University of Copenhagen, Denmark. He is currently expertise leader/senior scientist in the Consumer Understanding group at Food and Biobased Research, a research institute of Wageningen University and Research.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30-15.15 uur 

Kosten

€220 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
donderdag 30 sep 2021
Inschrijfdeadline

29 september 2021

Tijdsduur
7 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Voertaal
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier