Spinoza’s Politiek Traktaat
Over Spinoza’s zoeken naar een stabiele samenleving

Cursus Spinoza's Politiek Traktaat: zoektocht naar een stabiele samenleving (2025DD)

Datum(s)

Data: 5, 12, 19 en 26 maart 2021

Dag en tijd:  Vrijdag 13.30 - 15.15 uur

€ 120 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

4 maart 2021

Net als tegenwoordig werd de 17e eeuw gekenmerkt door godsdienstige en politieke tegenstellingen, die tot schier onoplosbare conflicten leidden.

Filosofen als Hobbes, Machiavelli en Locke stelden zich net als Spinoza de vraag hoe een stabiele samenleving moet zijn ingericht. Spinoza verwerpt het antwoord van Hobbes, namelijk een absolutisme van de staat, of het individualisme van Locke, maar richt zich op de instituties, die zo moeten functioneren dat de burgers zich bij het bestuur betrokken voelen en een gevoel van eensgezindheid ontstaat, ondanks alle verschillen.

De tekst die Spinoza hierover schreef, het Politiek Traktaat (1677), die we samen zullen lezen, biedt tevens ook een blik in de keuken van de zeventiende eeuw.

De tentoonstelling 'Een boek gesmeed in de hel' is nu te zien in het Spinozahuis te Rijnsburg. Na afloop van de cursus zal worden bekeken of een begeleid bezoek aan deze tentoonstelling mogelijk is.

Resultaten van de cursus
Deze cursist biedt inzicht in het politieke denken van Spinoza en in zijn visie op vrede, rechtvaardigheid en vrijheid.

Verplichte literatuur
Benedictus de Spinoza, Staatkundige verhandeling (Politiek traktaat), vertaald door Karel D'huyvetters.

Aanbevolen literatuur
Interview met Maarten van Buuren, Hoe Spinoza ons iets kan leren over onze democratie, Trouw 20 maart 2020.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docenten

Dr. Henri Krop is als docent Geschiedenis van de wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over de verhouding tussen de theologie en metafysica bij Johannes Duns Scotus (1265-1309). Van zijn hand verscheen een vertaling van Spinoza’s Ethica: ´Spinoza, een paradoxale icoon van  Nederland’.

Prof. dr. Wiep van Bunge is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de EUR. Hij behaalde zijn BA en MA aan de Universiteit Utrecht, werd opgeroepen voor het leger en promoveerde vervolgens aan de EUR, nadat hij een proefschrift had ingediend over de zeventiende-eeuwse amateurfilosoof Johannes Bredenburg. In 2000 werd hij benoemd tot bijzonder leerstoel van de Nederlandse Spinozavereniging en twee jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar. Van 2004 tot 2012 was hij decaan van de Erasmus School of Philosophy. Hij publiceerde en publiceert vooral over de vroege verlichting in de Nederlanden, over Spinoza en over door die laatste beïnvloede denkers.

Wellicht ook interessant
Lees over de opkomst en ondergang van eeuwenoude beschavingen en de veldslagen die de geschiedenis veranderden.
Anderen bekeken ook:
Politieke filosofie: een onorthodoxe inleiding

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 5, 12, 19 en 26 maart 2021

Dag en tijd:  Vrijdag 13.30 - 15.15 uur

€ 120 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

4 maart 2021