Spinoza's Theologisch-Politiek Traktaat 1670-2020
De actualiteit van Spinoza's tweede hoofdwerk

Cursus Spinoza's Theologisch-Politiek Traktaat 1670-2020 (2015DD)

Datum(s)

Data: 25 september, 2, 9, 16, 30 oktober en 6 november 2020

Dag en tijd: Vrijdag 13.30 - 15.30 uur

€120 (incl. BTW)

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Spinoza het Theologisch-Politiek Traktaat anoniem publiceerde. Het boek veroorzaakte een storm van kritiek.

Spinoza betoogt niet alleen dat de Bijbel contradicties bevat, maar ook dat we alle godsdiensten als een sociaal verschijnsel moeten benaderen. Spinoza is hiermee de eerste godsdienstwetenschapper. Verder is vrijheid van denken noodzakelijk voor het welzijn van burgers en de staat. Spinoza laat zien waarom en hoe een 'multiculturele' samenleving levensvatbaar is.

Ook in de nieuwe canon van Nederland neemt Spinoza een prominente plaats in. De reden hiervoor is dat “zijn ideeën over de vrijheid van denken en van meningsuiting belangrijk geweest zijn voor de moderne democratie”. De maatschappelijke, religieuze en filosofische problemen waar men in de 17e eeuw mee kampte zijn nog steeds de onze.

Resultaten
De cursist heeft inzicht in de ontwikkeling van verschillende takken van wetenschap tijdens de Gouden Eeuw en van de idee van tolerantie, democratie en vrijheid. De cursist is in staat de overeenkomsten en verschillen te zien tussen het denken en de samenleving in de 17e en 21e eeuw.

Verplichte literatuur
Benedictus de Spinoza, Theologisch-Politiek Traktaat, 1670.

Aanbevolen literatuur
Jonathan I. Israel, Radicale Verlichting. Hoe radicale Nederlandse denkers het gezicht van onze cultuur voorgoed veranderden, 2001.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docenten

Dr. Henri Krop is als docent Geschiedenis van de wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over de verhouding tussen de theologie en metafysica bij Johannes Duns Scotus (1265-1309). Van zijn hand verscheen een vertaling van Spinoza’s Ethica: ´Spinoza, een paradoxale icoon van  Nederland’.

Prof. dr. L. van Bunge

Prof. dr. Wiep van Bunge is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de EUR. Hij behaalde zijn BA en MA aan de Universiteit Utrecht, werd opgeroepen voor het leger en promoveerde vervolgens aan de EUR, nadat hij een proefschrift had ingediend over de zeventiende-eeuwse amateurfilosoof Johannes Bredenburg. In 2000 werd hij benoemd tot bijzonder leerstoel van de Nederlandse Spinozavereniging en twee jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar. Van 2004 tot 2012 was hij decaan van de Erasmus School of Philosophy. Hij publiceerde en publiceert vooral over de vroege verlichting in de Nederlanden, over Spinoza en over door die laatste beïnvloede denkers.

Anderen bekeken ook
Theodor W. Adorno
Anderen bekeken ook
Walter Benjamin en de moderniteit

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 25 september, 2, 9, 16, 30 oktober en 6 november 2020