Voorjaarslezing Trixie Hölsgens - Thomas Mann: Op zoek naar een gezonde omgang met ziekte

Cursus Thomas Mann: op zoek naar een gezonde (en menselijke) omgang met ziekte (2024KD)

Datum(s)

Data: 20 mei 2021

Dag en tijd: donderdag 13.00 - 14.30 uur

Kosten

€12,50 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

19 mei 2021

In het afgelopen jaar zijn we als collectief geconfronteerd met onze kwetsbaarheid. Op fysiek, mentaal en emotioneel vlak was en is de coronacrisis voor velen een beproeving. 

Thomas Mann schrijft in zijn werken graag en veel over ziekte. We zien echter in zijn werk ook een interessante ontwikkeling hierin. De jonge Thomas Mann, van de werken Buddenbrooks en Der Tod in Venedig is nog erg gecharmeerd door ziekte en verval. In de  Zauberberg ontdekt het hoofdpersonage Hans Castorp dat de sympathie voor ziekte en verval omgezet kan worden in mensenliefde. En in de roman Joseph und seine Brüder lezen we hoe we als individu of als collectief weer kunnen herrijzen na de ondergang of na een crisis. 

We zouden kunnen stellen dat Thomas Mann, in de loop van zijn leven, een steeds verantwoordere manier gevonden heeft om met ziekte, verval en sterfelijkheid om te gaan. Wat aanvankelijk romantisch bitterzoete verheerlijking is, wordt een politiek bewust en volwassen humanistisch ideaal van krachtige persoonlijke groei; zonder daarbij de aandacht voor de zwakkeren en zieken te verliezen. Het lezen van Thomas Mann kan in deze tijd daarom een troost en steun zijn. 

In deze lezing neem ik u mee door het werk van Thomas Mann. Aan de hand van zijn werken ontdekken we hoe we als broze mens én mensheid op een goede manier kunnen omgaan met onze kwetsbaarheid en sterfelijkheid. 

Over de spreker

Trixie Hölsgens is filosoof en germanist en verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, afdeling Duitse taal en cultuur & Onderwijs. Als freelance docent geeft zij lezingen en colleges over filosofie en moderne letteren. 

 

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 20 mei 2021

Dag en tijd: donderdag 13.00 - 14.30 uur

Kosten

€12,50 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

19 mei 2021

Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier