Maatschappelijke uitdagingen vragen om een transitie perspectief
Leer structurele transformatieprocessen begeleiden voor een duurzame toekomst

Cursus Transitiemanagement

Datum(s)

Let op: De opleiding Transitiemanagement is volgeboekt! Medio september 2019 zal inschrijven weer mogelijk zijn voor de nieuwe editie die in het voorjaar van 2020 van start gaat. 

Kosten

€ 5.195,- (najaar 2019)

Inhoud van de opleiding

Erasmus Academie organiseert de opleiding Transitiemanagement in samenwerking met DRIFT (Dutch Research Institute for Transition) dat is opgericht door Jan Rotmans, grondlegger van het transitiedenken. In deze cursus worden bruggen geslagen tussen de complexe wereld van maatschappelijke veranderingen richting duurzaamheid, en de concrete, dagelijkse praktijk van organisaties. Middels actuele voorbeelden wordt ingegaan op alle aspecten die van belang zijn bij het toepassen van transitiemanagement. De praktijkvoorbeelden gaan over allerlei sectoren – energie, ruimtelijke ordening, gezondheidszorg, waterbeheer – en over verschillende gebieden en steden in Nederland. Tijdens de cursus is er ruimschoots aandacht voor het inbrengen van eigen ervaringen en het uitwisselen van ervaringen met medecursisten.

Resultaten

Na het volgen van de opleiding:

 • Maakt u zich het transitieperspectief eigen zowel qua denken als qua doen
 • Realiseert u verdiepende kennis door interactieve colleges, inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en reflectie op onderzochte casestudies uit binnen- en buitenland.
 • Verbreedt u uw kennis doordat u leert van geslaagde praktijkvoorbeelden en hoort u hoe transities  ook op andere plekken en in andere domeinen worden aangepakt.
 • Past u alle opgedane inzichten toe op de eigen casus, context en organisatie – universitair docenten begeleiden u in deze vertaalslag naar uw eigen praktijk
 • Ontvangt u tijdens de intervisie sessies constructieve kritische feedback van docenten en deelnemers
 • Ontwikkelt u (door de koppeling van theorie aan verschillende actuele vraagstukken uit eigen praktijk) een reflexieve houding en nieuwe handelingsperspectieven

Testimonial

Herman-Jan Stroes, organisatiepsycholoog en transystor

Waarschuwing: ondermijnt vastgeroeste zekerheden, ingesleten routines en gebaande paden. Kan de efficiëntie negatief beïnvloeden. Ongeschikt voor wie wil doorgaan op de oude voet. Warm aanbevolen voor wie slim en actief wil bijdragen aan de duurzame transitie waar onze planeet naar snakt.
 

Datums

De opleiding Transitiemanagement die in September 2019 van start gaat is volgeboekt! Inschrijven hiervoor is niet meer mogelijk. Medio september zal de planning voor de voorjaarseditie in 2020 bekend zijn. De startdatum zal in februari 2020 plaatsvinden.

Doelgroep

De opleiding Transitiemanagement is interessant voor professionals die werkzaam zijn in de (semi)publieke sector. Te denken valt aan programmamanagers, projectleiders, ondernemers, beleidsmedewerkers en adviseurs die in hun dagelijkse praktijk betrokken zijn bij het realiseren van veranderingen. 

Docenten

 • Prof.dr. Derk Loorbach, Professor socio-economic transitions and director at DRIFT, EUR.
 • Prof.dr.ir. Jan Rotmans: Professor in Sustainability Transitions at DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions), Erasmus Universiteit Rotterdam. Founder of DRIFT, EUR
 • Dr. Flor Avelino: Senior Researcher, Lecturer Sustainability Transitions and Director Transition Academy at DRIFT, EUR.
 • ir. Pepik Henneman, Meneer de Leeuw
 • drs. Frank van Steenbergen DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • dr. Rob Raven, TU Eindhoven
 • dr.ir. Bram Verhees
 • ir. Jord Neuteboom, Viatore
 • drs. Roel van Raak, DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • prof.dr. John Grin, hoogleraar beleidswetenschap, Universiteit van Amsterdam
 • dr.ir. Suzanne van den Bosch, SUSi
 • dr.PJ Beers, DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Mr.drs. M. Minnesma MBA, Urgenda

Studiebelasting

De ervaring leert dat de studielast voor deze masterclass sterk persoonsgebonden is. Houd u rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 17,5 uur per cursusdag. Dit omvat de tijd die nodig is voor het voorbereiden en volgen van het college, het lezen van literatuur en het werken aan de eindpresentatie, ofwel de persoonlijke transitiecasus.

Wilt u meer weten over de opleiding Transitiemanagement?

Download nu de brochure

Contact

Neem bij vragen contact op met Mariëlle Elenbaas, adviseur opleidingen

Houd mij op de hoogte

Wilt u graag een adviesgesprek over deze opleiding?

Laat hier uw telefoonnummer achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op.

Zijn de verplichte velden (met een *) ingevuld?
Uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld.

Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

Datum(s)

Let op: De opleiding Transitiemanagement is volgeboekt! Medio september 2019 zal inschrijven weer mogelijk zijn voor de nieuwe editie die in het voorjaar van 2020 van start gaat. 

Kosten

€ 5.195,- (najaar 2019)

BTW
Niet van toepassing
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Bekostiging
Privaatonderwijs
Partner

DRIFT

Aanmelden

Datums

De najaarseditie van de Opleiding Transitiemanagement is volgeboekt! Nieuwe planning voor de voorjaarseditie 2020 medio augustus bekend. 

Prijs€ 5.195,- (incl. dagarrangement, btw niet van toepassing - editie NJ 2019)
LocatieErasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)
Alumni10% korting voor alumni van Erasmus Academie | 5% korting voor alumni van de EUR en RSM
CertificaatU ontvangt een certificaat van deelname van Erasmus Academie
AantalMaximaal 25 deelnemers 

Let op! De opleiding Transitiemanagement is volgeboekt! U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven!