Maatschappelijke uitdagingen vragen om een transitie perspectief
Leer structurele transformatieprocessen begeleiden voor een duurzame toekomst

Cursus Transitiemanagement

Datum(s)

We zijn volgeboekt wat betekent dat elke inschrijving wordt geregistreerd op een wachtlijst! Bij annulering van een van de huidige deelnemers zal op basis van datum en tijdstip van inschrijving deelname alsnog mogelijk zijn.

 

(woensdag) 12 februari 2020, 4 maart 2020, 18 maart 2020, 8 april 2020, 22 april 2020, 13 mei 2020, 27 mei 2020 en 17 juni 2020.

Kosten

€ 5.395,- (voorjaar 2020)

Inhoud van de opleiding

Erasmus Academie organiseert de opleiding Transitiemanagement in samenwerking met DRIFT (Dutch Research Institute for Transition) dat is opgericht door Jan Rotmans, grondlegger van het transitiedenken. In deze opleiding worden bruggen geslagen tussen de complexe wereld van maatschappelijke veranderingen richting duurzaamheid en de concrete dagelijkse praktijk van organisaties. Middels actuele voorbeelden wordt ingegaan op alle aspecten die van belang zijn bij het toepassen van transitiemanagement. De praktijkvoorbeelden gaan over allerlei sectoren – energie, ruimtelijke ordening, gezondheidszorg, waterbeheer – en over verschillende gebieden en steden in Nederland. Tijdens de opleiding is er ruimschoots aandacht voor het inbrengen van eigen ervaringen en het uitwisselen van ervaringen met medecursisten.

Resultaten

Na afloop van de opleiding:

• heb je een stevige kennisbasis ontwikkeld van transitiedenken en de aanpak van transitiemanagement. Je maakt het transitieperspectief eigen zowel qua denken als qua doen;
• ben je in staat de transitiedynamiek in je eigen sector en/of domein te analyseren en patronen van onduurzaamheid te herkennen;
• heb je een reflexieve houding ontwikkeld waarmee je kunt schakelen tussen lange- en korte termijn, verschillende schaalniveaus en type actoren;
• ben je beter in staat om kansen voor fundamentele verandering te herkennen en te benutten;
• heb je geoefend met een scala aan participatieve methodes uit de aanpak van Transitiemanagement, waaronder probleemstructurering, visievorming, experimenteren en reflexieve
monitoring;
• kan je relevante actoren en (machts)relaties identificeren en nieuwe relaties en samenwerkingsvormen initiëren;
• heb je nieuwe inzichten opgedaan over je eigen rol en die van jouw organisatie.

Testimonial

Herman-Jan Stroes, organisatiepsycholoog en transystor

Waarschuwing: ondermijnt vastgeroeste zekerheden, ingesleten routines en gebaande paden. Kan de efficiëntie negatief beïnvloeden. Ongeschikt voor wie wil doorgaan op de oude voet. Warm aanbevolen voor wie slim en actief wil bijdragen aan de duurzame transitie waar onze planeet naar snakt.
 

Datums

De opleiding Transitiemanagement gaat in het voorjaar van 2020 weer start en zal plaatsvinden op de volgende (woens)dagen:

 • 12 februari 2020 (start)
 • 4 en 18 maart 2020,
 • 8 en 22 april 2020,
 • 13 en 27 mei 2020,
 • 17 juni 2020 (slot) 

Doelgroep

De opleiding Transitiemanagement is interessant voor professionals die werkzaam zijn in de (semi)publieke sector. Te denken valt aan programmamanagers, projectleiders, ondernemers, beleidsmedewerkers en adviseurs die in hun dagelijkse praktijk betrokken zijn bij het realiseren van veranderingen. 

Docenten

 • Prof.dr. Derk Loorbach, Professor socio-economic transitions and director at DRIFT, EUR.
 • Prof.dr.ir. Jan Rotmans: Professor in Sustainability Transitions at DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions), Erasmus Universiteit Rotterdam. Founder of DRIFT, EUR
 • Dr. Flor Avelino: Senior Researcher, Lecturer Sustainability Transitions and Director Transition Academy at DRIFT, EUR.
 • ir. Pepik Henneman, Meneer de Leeuw
 • drs. Frank van Steenbergen DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • dr. Rob Raven, TU Eindhoven
 • dr.ir. Bram Verhees
 • ir. Jord Neuteboom, Viatore
 • drs. Roel van Raak, DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • prof.dr. John Grin, hoogleraar beleidswetenschap, Universiteit van Amsterdam
 • dr.ir. Suzanne van den Bosch, SUSi
 • dr.PJ Beers, DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Mr.drs. M. Minnesma MBA, Urgenda

Studiebelasting

De ervaring leert dat de studielast voor deze opleiding sterk persoonsgebonden is. Houd rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 17,5 uur per opleidingsdag. Dit omvat de tijd die nodig is voor het voorbereiden en volgen van het college, het lezen van de literatuur en het werken aan de eindpresentatie, ofwel de persoonlijke transitiecasus.

Wilt u meer weten over de opleiding Transitiemanagement?

Download nu de brochure

Contact

Neem bij vragen contact op met Mariëlle Elenbaas, adviseur opleidingen

Houd mij op de hoogte

Wilt u graag een adviesgesprek over deze opleiding?

Laat hier uw telefoonnummer achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op.

Zijn de verplichte velden (met een *) ingevuld?
Uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld.

Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

Datum(s)

We zijn volgeboekt wat betekent dat elke inschrijving wordt geregistreerd op een wachtlijst! Bij annulering van een van de huidige deelnemers zal op basis van datum en tijdstip van inschrijving deelname alsnog mogelijk zijn.

 

(woensdag) 12 februari 2020, 4 maart 2020, 18 maart 2020, 8 april 2020, 22 april 2020, 13 mei 2020, 27 mei 2020 en 17 juni 2020.

Kosten

€ 5.395,- (voorjaar 2020)

BTW
Niet van toepassing
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Bekostiging
Privaatonderwijs
Partner

DRIFT

Aanmelden

Let op: We zijn volgeboekt wat betekent dat jouw inschrijving wordt geregistreerd op een wachtlijst!

Bij annulering van een van de huidige deelnemers zal op basis van datum en tijdstip van inschrijving deelname alsnog mogelijk zijn.

U kunt zich aanmelden door de link te volgen naar het formulier:

Transitiemanagement