Verzet in ecopanische tijden
Van ego-emancipatie naar eco-emancipatie

Cursus Verzet in ecopanische tijden (2022JD)

Datum(s)

Data: 16, 23 , 30 maart 2021

Dag en tijd: Dinsdag, 13.00 - 14.45 uur

Kosten

€ 90,00 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

15 maart 2021

Wat staat ons na de paniek rond het corona virus te wachten? Hoe gaan we na de viropaniek om met de klimaatcrisis die zich steeds nadrukkelijker manifesteert? Laten we ons ecopanisch overrompelen of nemen we overal waar we werkelijk iets kunnen veranderen adequate maatregelen?

De grondthese van deze cursus is simpel: iedereen kan op ieder moment iets doen. Dat vergt echter een andere zienswijze op ons penibele tijdsgewricht en een heroriëntatie op hoe autonoom individuen in de 21e eeuw zijn. Allereerst wordt het doemdenken gepareerd dat ons tijdsgewricht dat als Antropoceen is geoormerkt, beheerst.

  • Doemdenken wordt doendenken. Onze 'human condition' is overgegaan in een antropocene conditie.
  • Vervolgens wordt onze politieke verbeelding getransformeerd: het 'denkbeeld' van de piramide maakt plaats voor dat van netwerk, waarin subjecten knooppunten zijn.
  • Het lineaire denken wordt circulair zodra we beseffen dat alles via feedbackloops met alles samenhangt. Verzet circuleert over verschillende schalen: micro-, meso- en macropolitiek.  Centraal in deze analyse staat de tweeslachtige rol van onze technologie.
  • Ten slotte convergeren deze vier denklijnen in een ecosofisch vergezicht waarin zich de contouren van een 21e-eeuwse eco-emancipatie aftekenen.

Resultaat
Inzicht in het debat rond de klimaatcrisis in het Antropoceen; begrip van en greep op een nieuw set concepten waarmee en praktijken waarin deze crisis niet alleen intellectueel maar ook thuis, op het werk en in een internationale context productief kan worden aangepakt.

Literatuur
Het verplichte basisboek is: Verzet in ecopaniasche tijden. Van ego-emancipatie naar eco-emancipatie. Lontano, Amsterdam januari 2020

 

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd
Sebastiaan ter Burg - niet herbruikbaar

Over de docent

Henk Oosterling was tot 2018 universitair hoofddocent aan de Faculteit van Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie in filosofie, linguïstiek en Japans in Leiden haalde hij in 1985 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn master en promoveerde in 1996 op het werk van Franse differentiedenkers. Tussen 1985 en 2018 doceerde hij naast dialectiek en hedendaags Frans denken ook kunstfilosofie, interculturele filosofie – met een specialisatie in Japanse cultuur en Zen – en ecofilosofie. 

Meer informatie over Henk Oosterling, zijn werk en functies vind je hier

Contact

 

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl.

 

Datum(s)

Data: 16, 23 , 30 maart 2021

Dag en tijd: Dinsdag, 13.00 - 14.45 uur

Kosten

€ 90,00 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

15 maart 2021

Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier