Fysiek onderwijs - Viva Verdi!

Zes opera's van Giuseppe Verdi
Datum(s)

Data: 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9 november 2021

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€310 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

27 september 2021

Deze cursus wordt fysiek aangeboden in het Erasmus University College.

Als het om opera gaat, staat de Italiaanse componist Giuseppe Verdi op eenzame hoogte. Diverse van zijn werken staan in de top 10 van meest gespeelde opera’s ooit, waarbij La traviata deze lijst aanvoert.

Verdi beheerste de Italiaanse opera in de tweede helft van de 19e eeuw. Naadloos sloot hij aan bij de stijl van zijn voorgangers als Rossini, Bellini en Donizetti. Maar Verdi ging een stap verder. Als geen ander wist hij de intense, maar zeer herkenbare emoties van zijn personages in muziek te vangen. Bij hem geen absolute helden of schurken, maar mensen van vlees en bloed die worstelen met hun verlangens en onvolmaaktheden. Van de eerste tot de laatste noot sleept het drama je als toeschouwer mee en voel je je volledig betrokken bij wat er op het toneel gebeurt. Niet zonder reden dat Verdi wel wordt gezien als de vader van het ‘verismo’, de muzikale tegenhanger van het naturalisme in de literatuur. Zo vormt hij een belangrijke schakel naar de opera’s van Puccini en Mascagni.


In zes colleges behandelt deze cursus zes grote opera’s van Verdi: Nabucco, Rigoletto, La traviata, La forza del destino, Aida en Falstaff. In elke bijeenkomst staat één van deze opera's centraal die, aan de hand van uitgebreide fragmenten op cd en dvd, intensief wordt bestudeerd. Zodat u zichzelf kunt overtuigen van de muzikale grootheid van deze bijzondere componist. De cursus houdt zich niet uitsluitend met deze zes opera’s bezig. Regelmatig wordt een uitstapje gemaakt om de werken te plaatsten in het bredere kader van de Italiaanse en Europese opera en de overige muziek van de 19e eeuw.

De Nationale Opera in Amsterdam en de Reisopera in Rotterdam geven in december voorstellingen van La Traviata. Deze cursus is daarop een uitstekende voorbereiding!

 

Resultaten van de cursus 

  • Met deze cursus krijgt u inzicht in de opera’s van Verdi
  • Inzicht in de rol van van Verdi binnen Italiaanse opera en onder andere muzikanten binnen zijn tijd.

Over de docent

Drs. Kees Wisse (1961) studeerde van 1980 tot 1987 musicologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij was lange tijd als staffunctionaris verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als artistiek adviseur bij Holland Symfonia.
In de loop der jaren heeft hij een intensieve praktijk opgebouwd met lezingen, cursussen, concertinleidingen, concertpresentaties en programmatoelichtingen. Zo werkt hij onder meer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest (tegenwoordig Phion), het Residentieorkest, de Laurenskerk Rotterdam, de Doelen in Rotterdam, en Challenge Records. Als docent geeft hij jaarlijks cursussen bij Erasmus Academie, bij Hovo’s van de Radboud Universiteit in Nijmegen en diverse kleinere instellingen

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9 november 2021

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€310 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
dinsdag 28 sep 2021
Inschrijfdeadline

27 september 2021

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein
Bekostiging

private

Inschrijving

Online inschrijven is niet meer mogelijk. Wil je nog aanmelden? Neem dan contact op via: cursussen@erasmusacademie.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen