Vrouwen in de architectuur

Nederlandse en buitenlandse vrouwelijke architecten van formaat
Datum(s)

Data: 26 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november 2021

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€ 190 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

25 oktober 2021

Hoewel op de meeste ontwerpbureaus – in binnen- en buitenland – vrouwen in de minderheid zijn, heeft een groot aantal vrouwen zich de laatste decennia gemanifesteerd in de voorhoede van de internationale architectuur. In zekere zin vormt dit de neerslag van een emancipatiestrijd die wortelt in de negentiende eeuw. Destijds werd de rol van architect voorbehouden aan mannen en vrouwen werden niet toegelaten tot de opleidingen. Ontwerpambities van vrouwen werden genegeerd en gebagatelliseerd. Een ondersteunende rol in de binnenhuisarchitectuur was het hoogst haalbare, en dan nog werd dit in publicaties vaak niet noemenswaardig geacht. Het had niets met gebrek aan talent te maken –integendeel – maar het zegt wel wat over de maatschappelijke positie van de vrouw in het algemeen.

Aan het begin van de twintigste eeuw kregen vrouwen mondjesmaat wat meer kansen. Zo koos Margaret Kropholler er in 1913 voor om zich full time aan de architectuur te wijden (zonder daarbij haar rol als huisvrouw in haar loopbaan van vijftig jaar te verwaarlozen). Met deze eerste vrouwelijke Nederlandse architect was het hek geenszins van de dam. Zowel in Nederland als in andere Europese landen braken vrouwen pas aan het einde van de jaren tachtig echt door in de architectuur. Ontwerpers als Zaha Hadid en Amanda Levete manifesteerden zich met spraakmakende gebouwen in de wereldtop van de mondiale architectuur. Nederland bleef niet achter met onder andere Francine Houben en Liesbeth van der Pol, in 2008 de eerste vrouwelijke rijksbouwmeester van ons land.


Opbouw van de cursus
Tijdens deze zesdelige cursus wordt de ontwikkeling geschetst van de moeizaam verworven positie van vrouwen in architectuur. Evenwel vormt die het decor voor de gebouwen die door vrouwen zijn ontworpen. De kwalitatief hoogwaardige, soms iconische architectuur staat centraal. Door de chronologische opbouw wordt continu geschakeld tussen binnen- en buitenland.
Het vertrekpunt snijdt zich toe rond het leven van de Romeinse Plautilla Bricci (1616-1705), de eerste professionele vrouwelijke architect van de wereld. Het eindpunt ligt in 2021 met de meest recente, door vrouwen ontworpen gebouwen. Tussentijds passeert een revue van klinkende en minder bekende namen.


Resultaten van de cursus
Het beter leren begrijpen van gebouwen en het vermogen die te analyseren, in dit geval gebouwen die door vrouwen zijn ontworpen. Ook wordt inzicht verworven in het functioneren van de beroepspraktijk van de architect, in sociaalmaatschappelijk opzicht en in historisch perspectief.

Aanbevolen literatuur 
Women in Architecture Past, Present, and Future, Hatje Cantz Verlag, 2021

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Architectuurhistoricus Marcel Teunissen (Den Haag, 1961) werkte van 1999 tot 2006 bij Victor Freijser Architectuurproducties in Den Haag. In 2007-2008 was hij actief als vakredacteur bij Architectenweb.
Teunissen is sinds 2008 in het Haagse eenmansbedrijf Nomad Architectural Specialist actief als onderzoeker, docent, studentenbegeleider aan de TUD en publicist. Naast de specialisatie in Haagse en Rotterdamse architectuur en stedenbouw, heeft hij zich de laatste jaren toegelegd op de architectuur van Nederlandse ziekenhuizen.

Van zijn hand verschenen onder meer de boeken ‘Schoone Eenheid (2008)’, ‘Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010)’,’ Chinese Muur. 50 jaar (2015)’, ‘De Papaverhof van Jan Wils (2017)’, ‘100 jaar Nieuwe Haagse School (2018)’, ‘100 jaar modern Den Haag’ (2020, met Eric Vreedenburgh en Mick Eekhout) en mens – natuur – architectuur. ‘Meander Medisch Centrum’ (2020, met Hans van Beek).
Vanaf 2016 werkt hij in teamverband aan een multimediaal project waarin alle Nederlandse architectuur in het buitenland wordt geïnventariseerd en beschreven: Dutch Architecture Abroad, www.dutcharchitectureabroad.com

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 26 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november 2021

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€ 190 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
dinsdag 26 okt 2021
Inschrijfdeadline

25 oktober 2021

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Bouwkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Voertaal
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier