Over de onvergelijkbare impact van Japan op moderne architectuur
Synergie tussen traditie en vernieuwing

Cursus Zes Japanse architecten (2012ED)

Datum(s)

Data: 6, 13, 27 oktober, 3, 10 en 17 november 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120,- (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

5 oktober 2020

Algemeen gesproken heeft de Japanse cultuur lange tijd ambivalent gestaan ten opzichte van invloeden van buiten. Aan de ene kant hebben de Japanse openheid en nieuwsgierigheid technische vooruitgang met zich mee gebracht, maar anderzijds was er wantrouwen over verandering, zodat kunst, religie en filosofie van elders buiten de grenzen van Japan gehouden werden.

Desondanks zijn er weinig landen die een vergelijkbare impact hebben op de ontwikkeling van de internationale, moderne architectuur als Japan. De synergie tussen traditie en vernieuwing, de uiteenzettingen met het modernisme en structuralisme, de spanning tussen geometrisch en organisch, de fascinatie voor ‘de afwezigheid van architectuur’ en het streven naar minimalistische bouwkundige details leidden in het werk van een reeks gevestigde en aanstormende Japanse architecten tot een onnavolgbaar hoog niveau.

De kwaliteiten worden geanalyseerd aan de hand van bekende en verborgen projecten van vijf Japanse architecten en een architectenbureau. Tijdens de zesdelige, chronologisch opgebouwde cursus wordt aandacht geschonken aan het leven en werk van:

  • Kenzo Tange (1913-2005)
  • Tadao Ando (1941)
  • Toyo Ito (1941)
  • Kengo Kuma (1954)
  • Shigeru Ban (1957)
  • Het bureau SANAA (1995)

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Marcel Teunissen is zelfstandig Haags architectuurhistoricus. Hij is gespecialiseerd in de Rotterdamse en Haagse architectuur en stedenbouw van de 19e en 20e eeuw. Hij is actief als onderzoeker, docent en publicist. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wonen  in Den Haag, Schone eenheid, Welstand en Monumentenzorg in Den Haag en Chinese Muur. 50jaar.

Anderen bekeken ook
Iconografie van de moderne kunst
Anderen bekeken ook
Kwantumfysica voor niet-fysisci - de introductie

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 6, 13, 27 oktober, 3, 10 en 17 november 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

5 oktober 2020

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Techniek | Bouwkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk, omdat de cursus al gestart is. Wil je je alsnog inschrijven, stuur dan een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl.