Museumbezoek najaar 2021

Unieke inleidende digitale colleges en museumbezoeken

Tijdens deze cursus leidt dr. Yvette de Groot u digitaal rond bij 3 toptentoonstellingen en geeft zij 3 hoorcolleges die u alle kennis geven om de kunstwerken die u gaat zien met andere ogen te bekijken. De colleges en rondleidingen zijn live en interactief met de mogelijkheid tot vragenstellen, waardoor  je als cursist er echt bij aanwezig bent en kunt reageren.

Vanwege de grote populariteit wordt deze cursus vijf keer gegeven, verspreid over de week. Onderaan deze pagina staan de verschillende dagdelen, de bijbehorende data en de inschrijflink. Je kunt dus zelf kiezen aan welke editie je meedoet.

Programma

 • OKTOBER 2021

  Viva la Frida!
  Drents Museum, Assen

  Het Drents Museum kan dankzij bruiklenen uit twee Mexicaanse collecties het oeuvre van Frida Kahlo in brede zin belichten én  daarbij een groot aantal van haar persoonlijke bezittingen tonen. Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de meest  bekende kunstenaars ter wereld. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Zij schilderde zelfportretten die doorvlochten waren met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

 • NOVEMBER 2021

  Kirncher en Nolde Expressionisme & Kolonialisme
  Stedelijk museum, Amsterdam.

  Het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde staat bekend om hun felle kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Deze tentoonstelling gaat in op hun contacten met mensen en kunst in buiten Europese-landen, zoals zichtbaar in hun werk tussen 1908 en 1918. Beide kunstenaars schilderden en tekenden objecten uit etnografische musea.  Kirchner schilderde daarnaast ook modellen met een donkere huidskleur. En Nolde tekende en schilderde mensen en landschappen op zijn reis naar Papoea-Nieuw-Guinea.   

 • DECEMBER 2021

  In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough- Constable-Turner
  Dordrechts Museum, Dordrecht 

  Aelbert Cuyp is een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. In 2020 is het 400 jaar geleden dat hij in Dordrecht werd geboren. Het Dordrechts Museum organiseert een grote tentoonstelling van zijn werk waarbij voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed getoond worden. In de 18de eeuw werd Cuyp ongekend populair in Engeland. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn werk en kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable lieten zich inspireren door de landschappen en het gouden licht van Cuyp.

 • Algemene informatie Museumbezoek 

  • Kosten: € 210 (incl. BTW)
  • Maximale groepsgrootte: 40 personen
  • Hoorcolleges en excursies: digitaal
  • Deze cursus wordt op 5 verschillende momenten aangeboden: dinsdagmddag, woensdagochtend, donderdagochtend- en middag, vrijdagochtend. Hieronder kunt u zich opgeven voor de cursus op de dag van uw voorkeur. 
 • Digitaal onderwijs bij Erasmus Academie - voorheen Hovo Rotterdam

  De hoorcolleges van Museumbezoek worden online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd
dr. Yvette de Groot

Over de docent

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl.

Museumbezoek Dinsdagmiddag, 13:30 - 15:30 uur

Data: 5 en 12 oktober, 2 en 9 november, 7 en 14 december 2021

Museumbezoek Woensdagochtend, 10:30 - 12:30

Data: 6 en 13 oktober, 3 en 10 november, 1 en 8 december 2021

Museumbezoek Donderdagochtend, 10:30 - 12:30 uur

Data: 7 en 14 oktober, 4 en 11 november, 2 en 9 december 2021

Museumbezoek Donderdagmiddag, 13:30 - 15:30 uur

Data: 7 en 21 oktober, 4 en 11 november, 2 en 9 december 2021

Museumbezoek Vrijdagochtend 10:30 - 12:30 uur

Data: 8 en 15 oktober, 5 en 12 november, 3 en 10 december 2021

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen