Museumbezoek voorjaar 2021
Unieke inleidende colleges en digitale museumbezoeken

Museumbezoek voorjaar 2021

De cursus Museumbezoek vindt in het voorjaar 2021 weer plaats. Docent dr. Yvette de Groot heeft wederom een veelzijdig programma samengesteld van interessante kunst- of cultuurhistorische tentoonstellingen. Het programma bestaat uit drie inleidende hoorcolleges over de tentoonstellingen en drie virtuele museumbezoeken via ZOOM. Deze vooruitstrevende en unieke 'ZOOM-excursies' heeft Yvette de Groot speciaal voor deze cursus ontwikkeld. De coronacrisis vergt nog steeds een uiterst zorgvuldige handelswijze. Daarom is de volledige cursus dit voorjaar digitaal. Live en interactief met de mogelijkheid tot vragen stellen, waardoor je als cursist er echt bij aanwezig bent en kunt reageren. Zo kunnen we toch de mooiste tentoonstellingen van het voorjaar samen bezoeken en ervaren, veilig vanuit huis. 

Vanwege de grote populariteit wordt deze cursus zes keer gegeven, verspreid over de week. Onderaan deze pagina staan de verschillende dagdelen, de bijbehorende data en de inschrijflink. Je kan dus zelf kiezen aan welke editie je meedoet.

Programma

 • FEBRUARI 2021

  Singer Laren: Belgische Meesters.

  Uit de collectie van het Brusselse Museum van Elsene zijn ditmaal een groot aantal kunstwerken te zien. Zij weerspiegelen een zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. En zij voeren ons mee langs de belangrijkste ontwikkelingen in de klassiek modern Belgische kunst: impressionisme en neo-impressionisme, symbolisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af. Met tevens de afwisseling van een  focus op de zichtbare werkelijkheid en een grote voorkeur voor de fantasie. Met werken van kunstenaars als Ensor, Spilliaert, Wouters, De Smet, Delvaux en Magritte.

 • MAART 2021

  Mauritshuis: Vervlogen - geuren in kleuren.

  Deze tentoonstelling gaat over de uitbeelding van geur en reuk in de kunst van de zeventiende eeuw. Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. We gaan zien hoe het leven van de 17de eeuw in geuren werd gevangen. De tentoonstelling met bijna 50 schilderijen, tekeningen en objecten is samengesteld op basis van  recent geur-historisch onderzoek: een nieuw interessant vakgebied, waarvoor in Europese context steeds meer belangstelling is ontstaan.

 • APRIL 2021

  Zeeuws Museum: H.E.L. - Jan de Prentenknipper.

  H.E.L. was één van de afkortingen die Jan Huijszoon, alias Jan de Prentknipper (1798-1870) gebruikte in zijn werk. Het staat voor Hoop en Liefde. Op geheel eigen wijze gaf hij de wereld om zich heen weer. Hij trok, soms samen met zijn gezin, van plaats naar plaats op zoek naar werk. Om het magere inkomen aan te vullen verkocht hij zelfgemaakte Bijbelprentjes. Zo nu en dan vond hij onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakte hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwierf onder andere over de eilanden Zuid-Beveland en Walcheren, door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. Zijn knipsels geven met hun artistieke kwaliteit een bijzondere kijk op de 19de-eeuwse Zeeuwse leefwereld.

Digitaal onderwijs

Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

 • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
 • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
 • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
 • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
 • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
 • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl.

Inschrijven

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk. Stuur een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Dinsdagmiddag 13:30 - 15:30 uur
Data: 2 februari, 9 februari, 2 maart, 9 maart, 6 april, 13 april
Woensdagochtend 10:30 - 12:30
Data: 3 februari, 10 februari, 3 maart, 10 maart, 7 april, 14 april
Donderdagochtend 10:30 - 12:30 uur
Data: 4 februari, 11 februari, 4 maart, 11 maart, 1 april, 8 april
Donderdagmiddag 13:30 - 15:30 uur
Data: 4 februari, 11 februari, 4 maart, 11 maart, 1 april, 8 april
Vrijdagochtend 10:30 - 12:30 uur
Data: 5 februari, 12 februari, 5 maart, 12 maart, 9 april, 16 april
Wellicht ook interessant
Lees over de opkomst en ondergang van eeuwenoude beschavingen en de veldslagen die de geschiedenis veranderden!