Seizoensopening Erasmus Academie 28 september: Omstreden Monumenten

DE NEUS VAN CAESAR - Iconoclasme en de veranderende waardering van erfgoed
Datum
dinsdag 28 sep 2021, 14:00 - 16:00
Type
Online evenement
Gesproken taal
Dutch
Koop hier je tickets Voeg toe aan agenda

Feestelijke seizoensopening Erasmus Academie 28 september

Erasmus Academie nodigt u uit om deel te nemen aan onze Seizoensopening van het academisch jaar 2021-2022. Dit jaar verzorgen wij met prof.dr. Maria Grever (em. hoogleraar ESHCC en KNAW-lid), dr. Robbert-Jan Adriaansen (universitair docent ESHCC) en Tim van den Hoff MA (filmmaker en alumnus van de EUR) een bijzonder evenement met film en wetenschap.DE NEUS VAN CAESAR

Iconoclasme en de veranderende waardering van erfgoed

Emoties over monumenten kunnen hoog oplopen: van herkenning en nieuwsgierigheid tot afweer en woede. Materiële cultuur over het verleden kan mensen ook mobiliseren. Een standbeeld kan dienen als verzamelpunt voor een demonstratie of zelf voorwerp worden van protest door beschadiging en vernietiging. Maar iconoclasme is niets nieuws. Al in de Romeinse tijd werden stenen afbeeldingen van Caesar en zijn opvolgers beschadigd door het afhakken van de neus, een effectieve manier om een afbeelding onherkenbaar te maken. Met de damnatio memoriae wilden nieuwe leiders de herinnering aan de voorgangers verwijderen uit de collectieve herinnering. En wie kent niet de beeldenstorm in de Lage Landen als startpunt van de Tachtigjarige Oorlog?

Nieuw is het mondiale karakter van de huidige beeldenstorm en het object van het felle protest: het koloniale erfgoed. De Black Lives Matter beweging heeft dat protest extra aangewakkerd. Ontdekkingsreizigers, zeehelden, slavenhandelaars en politieke leiders moeten het ontgelden. Demonstranten beschouwen de standbeelden als gestolde knooppunten van hiërarchische koloniale verhoudingen. Sommigen willen de beelden omver halen, anderen vinden een uitleg erbij voldoende, voorstanders willen de beelden beschermen. Intussen worstelen bestuurders met de gepolariseerde debatten. Wat te doen met de omstreden standbeelden?

Deze middag onderzoeken we welke rol erfgoed in de gebouwde omgeving speelt bij het herdenken van gebeurtenissen uit het verleden, de politiek daaromheen, welke identiteiten daaraan worden verbonden of juist gemarginaliseerd, en wat een zinvolle respons kan zijn. We doen dit vanuit een breed, internationaal en historiserend perspectief. Uitgangspunt is de documentaire ‘Monumental Crossroads’ (2018) van Tim van den Hoff over erfgoed van de Amerikaanse burgeroorlog in het zuiden van de Verenigde Staten. Maria Grever, Tim van den Hoff en Robbert-Jan Adriaansen geven korte lezingen met hun visie op het huidige iconoclasme naar aanleiding van de documentaire.

Het publiek krijgt daarna alle gelegenheid om vragen te stellen en met de sprekers in debat te gaan. Moderator drs. Ad Hofstede begeleidt de middag.
 


 • De Seizoensopening 2021-2022 vindt live digitaal plaats vanuit de studio van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Misschien is het mogelijk dat wij een deel van de deelnemers fysiek kunnen ontvangen deze middag. Zodra wij hier meer over weten, ontvangt u hierover bericht van ons. 
   
 • Wij nodigen u uit om actief deel te nemen aan deze middag en om de documentaire die exclusief voor de deelnemers vanaf 21 september beschikbaar wordt gesteld, thuis alvast te bekijken. 
   
 • Kosten evenement & filmvertoning: €5,-

Programma 28 september 

Tijd

Onderdeel

14.00

Opening door drs. Ad Hofstede (moderator)

14.15

Prof.dr. Maria Grever - Schurende herinneringen. De gebouwde omgeving als cultureel archief

14.40

Tim van den Hoff MA – De reis van een Rotterdamse jongen door het zuiden van de VS

15.00

Dr. Robbert-Jan Adriaansen - De moraal van het verhaal. Reflecties op Monumental Crossroads

15.20

Paneldiscussie en debat met publiek

16.00

Afsluiting

 

Over de sprekers

 • Dr. Robbert-Jan Adriaansen is universitair docent Theorie van Geschiedenis en Historische Cultuur aan de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC). Het onderzoek van Adriaansen richt zich op opvattingen over geschiedenis en historische tijd, in het verleden en in het heden. Momenteel werkt hij aan twee projecten over de representatie van gewelddadig verleden in de hedendaagse historische cultuur, met de nadruk op representaties op sociale media en in historische re-enactments.

 • Prof.dr. Maria Grever is emeritus hoogleraar Theorie en Methode van de Geschiedenis en oprichter van het Center for Historical Culture aan de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC). Sinds 2020 is zij research fellow aan het NL-Lab KNAW Humanities Cluster. Recentelijk is zij benoemd als voorzitter van de KNAW commissie "Omstreden monumenten". Zij heeft vele publicaties op haar naam staan over historische cultuur, tijd en historisch besef; collectief geheugen en identiteit; erfgoed, populaire cultuur en geschiedenisonderwijs; monarchie, gender en politieke cultuur.

 • Tim van den Hoff MA studeerde cum laude af in de filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is een onafhankelijke filmmaker. Hij produceerde documentaires, zoals "Grenzeloze Rotterdammers", "Committed to freedom" en "Monumental crossroads". Zijn producties focussen op sociaal-maatschappelijke vraagstukken die hij graag in debat met het brede publiek bespreekt.

Over de documentaire 'Monumental Crossroads'

 • Filmmaker Tim van den Hoff begint in 2017 met filmen in het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten waar de gemoederen hoog oplopen als monumenten van de burgeroorlog één voor één worden verwijderd. Nadat een witte extremist negen zwarte kerkgangers dood schoot in Charleston, South Carolina in 2015, worden monumenten en symbolen van het Zuidelijke leger steeds meer bekritiseerd. Toen in 2017 de burgemeester van New Orleans aankondigde de vier grootste monumenten in de stad te verwijderen, werd er luid geprotesteerd tegen deze ‘genocide van de witte cultuur’. 

  Daarop reist Tim van den Hoff naar New Orleans voor zijn onderzoek naar de ‘southern heritage’ en om mensen te ontmoeten die hier dagelijks mee te maken hebben. Ontmoetingen aan beide kanten van het debat staan in deze film centraal, zoals een burgemeester van een klein wit stadje dat de monumenten van New Orleans maar al te graag een plek geeft en een zwarte activist die probeert burgemeester van Birmingham te worden om een groot monument uit het park te verwijderen. Wit, Zwart, Noord en Zuid. Verschillende perspectieven op wat het bewaren en herdenken waard is. 

  Vanaf 21 september krijgen deelnemers de streamingslink naar de documentaire. U kunt zelf de film onbeperkt bekijken in de week voorafgaand aan het evenement. Bekijk hier alvast de trailer van de film.

Over Erasmus Academie

 • Ieder jaar werken wij samen met partners van buiten de universiteit om zo niet-academische kennis te verbinden aan de lezingen van onze universitaire docenten. Dit levert bijzondere samenwerkingsverbanden en evenementen op waarbij we een maatschappelijk fenomeen of probleem vanuit verschillende perspectieven over het voetlicht brengen. Hiermee willen we bijdragen aan een genuanceerd debat met ruimte voor verschillende kennisbronnen, perspectieven, mensen en onderwerpen.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen