Uitnodiging Winterlezing 2020: Het slavernijverleden van Rotterdam

Dutch
Ticket informatie

Uitverkocht

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Hoe de Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe Rotterdam aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en op Curaçao, wordt duidelijk in het nieuwe boek van prof. dr. Alex van Stipriaan: Rotterdam in slavernij. Ter gelegenheid van deze publicatie verzorgt Van Stipriaan de jaarlijkse Winterlezing van Erasmus Academie. Aansluitend neemt Carina Fernandes je mee in haar gedachtewereld in een spoken word optreden.

Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika's maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand.

• Lezing door prof. dr. Alex van Stipriaan
  • Q&A met prof. dr. Alex van Stipriaan
  • Spoken word optreden door Carina Fernandes
  • Q&A met Carina Fernandes

Winactie

Wil je het boek Rotterdam in slavernij graag lezen? Onder de kijkers verloten we drie exemplaren. Meld je dus snel aan!

Julius Schrank

Sprekers

Prof. dr. Alex van Stipriaan is historicus en hoogleraar Caraïbische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij adviseur van interculturele en erfgoedprojecten. Zijn onderzoek richt zich op de Afro-Caribische geschiedenis en ontwikkelingen in cultureel erfgoed en kunst - met name van Suriname en de Nederlandse Cariben -, evenals op processen van creolisering in de Zwarte Atlantische Oceaan. Momenteel begeleidt Van Stipriaan samen met prof. dr. Gert Agricultie (KITLV / Universiteit Leiden) een door NWO gefinancierd onderzoeks- en capaciteitsopbouwproject (2017-2021) over nationale identificatie en erfgoed, natievorming en natie-branding, op de Nederlands-Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Carina Fernandes is woordkunstenaar, vocaliste en oprichter van het platform Verbalism. Ze claimt ruimte voor makers en verhalen in Rotterdam en brengt interdisciplinaire kunstenaars en creatievelingen samen. Als CEO of Spreading Positive Energy spreekt ze zich uit als dichter, presentator, docent, feminist en realistisch dromer. Ze noemt het haar plicht om gesprekken te voeren die vaak worden vergeten of onder tafel geveegd. Zij kaart sociaal-maatschappelijke onderwerpen aan en zet zich in voor haar gemeenschap door haar creativiteit te bundelen met haar eindeloze energie en Rotterdamse hands-on mentaliteit.