Museumbezoek aan kunsthistorische toptentoonstellingen in het najaar 2020
Unieke museumbezoeken onder leiding van dr. Yvette de Groot

Museumbezoek aan kunsthistorische toptentoonstellingen

De cursus Museumbezoek vindt in het najaar 2020 weer plaats en bestaat uit drie inleidende hoorcolleges rond interessante kunst- of cultuurhistorische tentoonstellingen. Vervolgens bezoek je die exposities in toonaangevende musea. Verrassenderwijs blijkt de rode draad tussen deze tentoonstellingen de weergave van de natuur en in het bijzonder die van bomen. Deze cursus Museumbezoek is dus vooral gewijd aan de beleving van de natuur. In totaal ga je met een vaste groep cursisten en onder begeleiding van de docent gedurende het najaar 2020 driemaal op excursie. Tijdens de excursie word je via een headset persoonlijk begeleid door dr. Yvette de Groot, waar dat niet mogelijk is worden museumgidsen ingehuurd. 

De coronacrisis vergt een uiterst zorgvuldige handelswijze. Daarom zullen in het najaar de inleidende hoorcolleges nog online plaats vinden. Live en interactief met de mogelijkheid tot vragenstellen, waardoor je als cursist er echt bij aanwezig bent en kunt reageren. We streven ernaar om, met de kennis van nu en onder voorbehoud, deze excursies met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM doorgang te laten vinden.

Inschrijving

 • Deze cursus wordt 6 keer, verspreid over de week, gegeven, vanwege de grote populuariteit. 
 • Iedere cursus heeft een maximale capaciteit van 40 personen.
 • Je kan onder aan deze pagina aanklikken op welke dag je je wil inschrijven, waarna je op de cursuspagina komt met de exacte data.

Programma Najaar 2020

Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

 • OKTOBER 2020

  Dordrecht, Dordrechts Museum: Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst.

  Aanleiding voor deze tentoonstelling is het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting. De expositie bestaat uit ruim 60 Nederlandse schilderijen uit Nederlandse collecties en zal een tijd omspannen van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Je gaat echter deze tentoonstelling, die vanaf 11 november te zien is, op eigen gelegenheid bezoeken. De docent heeft ervoor gekozen om voorzichtig op te starten met rondleiden: in de buitenlucht, waar de anderhalve meter afstand goed te waarborgen is. In een omgeving vlak naast de Erasmus Universiteit, waar een rijk gevarieerd aanbod van bomen je dichter bij het onderwerp brengt: Arboretum Trompenburg. In dit Arboretum word je gevraagd om door de ogen van Nederlandse schilders naar bomen te kijken.

 • NOVEMBER 2020

  UPDATE 01/09: Wegens omstandigheden is onderstaande tentoonstelling helaas enkele weken uitgesteld. Hierdoor is het niet mogelijk om deze in november te bezoeken. In overleg met uw docent kijken wij uit naar een alternatief. 

  Wassenaar, Museum Voorlinden: Giuseppe Penone.

  De tentoonstelling van werk van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (1947) toont vooral zijn verbondenheid met de natuur. Hij laat daarin groeiprocessen zien die voor het menselijk oog vaak onzichtbaar zijn. En vooral bomen dienen voor hem in het bijzonder als onderwerp.  Zo giet hij brons in schors, verandert hij leer in bast en legt hij jaarringen vast. In deze tentoonstelling zien we tekeningen, sculpturen en ook ruimtevullende installaties.

 • DECEMBER 2020

  Den Haag, Kunstmuseum: Anders Zorn.

  In 2020 is het honderd jaar geleden dat de Zweedse kunstenaar Anders Zorn (1860-1920) overleed. Zorn was tijdens zijn leven een internationaal gevierd schilder van vooral portretten. Maar hij werd ook geroemd om zijn weergaven van het vrouwelijk naakt. Daarnaast schilderde hij voorstellingen met onderwerpen dicht bij huis: van het dagelijks leven en landschappen met opmerkelijk glinsterend water.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Yvette de Groot Hovo Rotterdam

Over de docent

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl.

De inschrijving voor deze cursus is gesloten.