Nieuws

'Ik voel uw pijn’

Donderdag, 19 oktober 2017

In 'Framing' geeft de bestuurskundige Hans de Bruijn een boeiend en leerzaam inkijkje in het hedendaagse politieke taalgebruik. Het laat zien hoe politici taal frames gebruiken om de perceptie te sturen en de werkelijkheid naar hun hand te zetten. Toch zijn het niet alleen politici die zich bedienen van framing. Advocaten, reclamemakers en ook managers maken ruimschoots gebruik van taal frames. Tijdens de masterclass van De Bruijn kun je leren hoe je ook zelf frames kunt inzetten om beeldvorming te beïnvloeden.

Samenwerken, kunnen we het eigenlijk wel?

Vrijdag, 6 oktober 2017

Substitutie, positieve gezondheid, cliënt centraal, value based health care of triple aim, behalve dat de concepten populair zijn in (het discours over) de zorg hebben ze nog iets gemeen: om het te realiseren is samenwerking in ketens en netwerken vereist.

 

“Filosofie leert mensen beter nadenken”

Donderdag, 5 oktober 2017

Vanaf nu kunt u zich exclusief via Erasmus Academie inschrijven voor losse cursussen filosofie. Deze cursussen maken deel uit van de Bachelor Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Erasmus Academie sprak met onderwijsdirecteur dr. Bart Leeuwenburgh over de zin en onzin van filosofie studeren.

Is uw organisatie AVG-proof?

Donderdag, 5 oktober 2017

Afgelopen week was er lichte paniek in ons MT: de AVG komt eraan en zijn we er eigenlijk wel klaar voor? De paniek is begrijpelijk, de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming stelt organisaties voor bijzondere uitdagingen als het gaat om de waarborg van privacy van online klantgegevens.

Sociale innovatie en actief burgerschap centraal tijdens opening academisch jaar

Dinsdag, 3 oktober 2017

Het academisch jaar 2017-2018 van de Erasmus Universiteit Rotterdam is op maandag 4 september officieel geopend. Het thema van dit jaar was ‘Building Vital Cities, Empowering Vital Citizens’. Eén van de hoofdsprekers was Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Doorzettingsmacht? Regie in ketens en netwerken

Maandag, 4 september 2017

Kent u die uitdrukking: “We hebben iemand met doorzettingsmacht nodig”? De vraag naar doorzettingsmacht ontstaat in het ‘fuzzy frond end’ van ketensamenwerking. Het is de periode meteen na de start van de samenwerking, wanneer de verschillen tussen de netwerkpartners naar voren komen.

Het is trappen en gaan!

Donderdag, 3 augustus 2017

William Kobossen volgde in 2016-2017 het Hora-Est! Leren promoveren programma van Erasmus Academie. Het stimuleerde hem om ook daadwerkelijk voor een PhD te gaan. Inmiddels heeft hij een promotor. Hij deelt zijn ervaringen. “Doe onderzoek naar je verwondering, daar ligt je kracht!”

ICT gaat meer over mensen dan over techniek

Donderdag, 20 juli 2017

Sinds 1985 verzorgt Erasmus Academie opleidingen op het gebied van Informatiemanagement. Kernidee is altijd geweest dat ICT meer is dan techniek alleen. Implementeren van nieuwe ICT-systemen gaat juist ook over strategie, bestuur en beleid, werkprocessen, verandermanagement en tegenwoordig ook beveiliging. De mens is daarbij de zwakste schakel. Op 24 november gaat weer een nieuwe editie van start van onze Mastercourse Informatiemanagement.

Ketenregie is als slow cooking

Dinsdag, 20 juni 2017

Samenwerken in ketens is populair. Meerdere partijen werken samen aan de oplossing voor een complex probleem. Dat geldt zowel voor samenwerkingsverbanden tussen verschillende organisaties als binnen een organisatie. Wanneer is ketensamenwerking succesvol? En wat is de rol van de ketenregisseur?

Sturen zonder doorzettingsmacht

Dinsdag, 20 juni 2017

Projectsturing maakt steeds vaker plaats voor processturing. Oorzaken zijn de opkomst van de netwerkorganisatie en de toegenomen complexiteit van problemen. Dat maakt het lastiger om alle actoren op een lijn te brengen. Niet alleen verschilt de perceptie van het probleem vaak per stakeholder, ook de belangen botsen. De procesmanager weet raad hiermee door eerder te streven naar een verhoging van de complexiteit in plaats van een reductie, en niet de oplossing centraal te stellen, maar het probleem.