Wat is Framing?
Het gaat allemaal om beeldvorming, maar hoe dan?

7 vragen over Framing

Op dinsdag 27 oktober 2020 vindt de 1-daagse Masterclass Framing plaats o.l.v. kerndocent prof. mr. dr. Hans de Bruijn. De Bruijn is Hoogleraar Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft en expert op het gebied van framing. Hij heeft een wekelijks column over framing in Dagblad Trouw en is auteur van diverse boeken over framing. We stelden De Bruijn 7 vragen over framing en het programma van de masterclass.

1. Wat is framing precies?

"Veel professionals werken aan complexe projecten. Het gaat er bij framing om hoe je die complexiteit op een eenvoudige en overtuigende manier over het voetlicht brengt. Hoe je ze ‘framet’. Bovendien, je projecten kunnen onderwerp van beeldvorming zijn - soms negatieve beeldvorming. Je wordt geframed. Dan kan de vraag zijn hoe je antwoordt op die beeldvorming - en dan is er een belangrijke regel: stap niet in het frame van de ander, maar re-frame."

2. Waarom is framing belangrijk?

"Omdat beeldvorming over een project belangrijk is - onderdeel van leiderschap is dat je die beeldvorming bewaakt en probeert te beïnvloeden. Of dat je anderen kunt adviseren hoe dat te doen. Verder ga je ook heel anders kijken naar politieke en maatschappelijke discussies - je kunt de patronen in een debat veel beter doorgronden."

3. Is framing alleen relevant voor politici?

"Welnee - iedereen framet en wordt geframed. Dankzij deze masterclass ga je dat beter zien en kun je dat spel beter spelen. En er hopelijk ook plezier in krijgen."

4. Is framing niet gewoon bedrog?

"Dat kan het zijn. Maar dat hoeft het zeker niet te zijn - en we staan in deze masterclass daarom ook stil bij de morele aspecten van framing."

5. Wat gebeurt er tijdens de Masterclass Framing?

"In de ochtend leg ik je uit wat een frame is - en ga ik in op het spel van framing en re-framing. Ook reik ik aan de hand van een serie video’s de deelnemers een aantal strategieën aan voor framing en reframing.

In de middag zijn Jet Pagnier en Catalijn Willemsen de co-docenten. Jet en Catalijn zijn professionele acteurs. Aan de hand van een casus passen we de inzichten toe uit de ochtendsessie. De deelnemers kunnen daarbij ook hun eigen casus inbrengen - uiteraard op basis van vrijwilligheid.

We zorgen tijdens de masterclass voor een lekker tempo, veel discussie en afwisseling - en er wordt natuurlijk ook veel gelachen!"

6. Wat leer je precies in de Masterclass Framing?

"Je leert niet alleen het spel van framing en reframing te doorgronden. Je zult ook bemerken dat je de strategieën die worden aangereikt, al snel kunt toepassen en je veel sterker staat in gesprekken en discussies."

7. Voor wie is de Masterclass Framing interessant?

"De Masterclass Framing is bedoeld voor iedereen die het interessant vindt om te leren hoe je jouw beeldvorming kunt bepalen door de juiste woorden en de juiste terminologie te gebruiken. Maar ook hoe je het tij kunt keren als jouw organisatie of product in een ongewenst frame wordt neergezet: Framing & Reframing, met praktijkvoorbeelden uit de politiek, maatschappelijke organisaties én het bedrijfsleven!"

CV

Prof. mr. dr. Hans de Bruijn, Hoogleraar Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft

Meest recent uitgegeven boeken:
Management in Networks, Routledge: London 2018
The Art of Political Framing. How Politicians Convince Us That They Are Right, Amsterdam: Amsterdam University Press 2019

Hans de Bruijn heeft een wekelijkse column over framing in de zaterdagbijlage van dagblad Trouw -  zie voor een aantal voorbeelden van zijn columns: https://www.trouw.nl/dossier-framing

Kort samengevat is dit wat je leert tijdens de Masterclass Framing:

• Hoe het komt dat sommige boodschappen moeiteloos overtuigen terwijl andere zorgvuldig beargumenteerde boodschappen niet eens gehoord lijken te worden?
  • Waarom lijken mensen vaak iets heel anders te horen dan dat er bedoeld wordt?
  • Hoe raak je de juiste snaar om in (het publieke) debat je standpunt zonder weerstand over de bühne te tillen?
  • Hoe herken je frames, hoe kun je zelf strategisch framen en wat zijn de valkuilen?
  • Wat zijn de voordelen van framing en wat zijn de principes achter een goed frame?

► Meer weten over de Masterclass Framing? Op dinsdag 27 oktober vindt de 1-daagse Masterclass Framing plaats

► Heb je interesse in deelname? Bekijk de brochure voor meer informatie of via de website van Erasmus Academie.

► Voor vragen neem contact op met Mariëlle Elenbaas, Adviseur opleidingen.