Succesvol thuis werken met self-nudging
Gebruik de adviezen van gedragswetenschappers van de EUR

EASY thuiswerken, hoe doe je dat?

Mensen werken op dit moment zoveel mogelijk thuis vanwege de corona-maatregelen. We zijn dat niet gewend. Wat kun je doen om het thuis werken zo prettig en goed mogelijk te laten verlopen? Ofwel: welke self-nudging kun je doen? EUR-gedragswetenschapper Dr. Inge Merkelbach geeft enkele tips.

Thuis werken is soms prettig, je kunt ongestoord aan een project werken, maar iedere dag thuiswerken is heel andere koek. Je mist het contact met collega's, het dagelijkse ritme, even een loopje naar de koffieautomaat....

Toch kun je met enkele simpele aanpassingen het thuiswerken best aangenaam en productief maken. Met self-nudging. Dr. Inge Merkelbach doet onderzoek naar (het veranderen van) menselijk gedrag. Zij is verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Science.  Hieronder vind je een aantal tips.

EAST

De Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG’R) werkt met de EAST methodiek. Gedrag vertoon je als het Easy, Attractive, Social en Timely is.

Make it easy...

Structuur is lastig als je thuis werkt. Maak aan het begin van de dag een planning, zet wekkers en spreek desnoods met een collega of vriend(in) af elkaar te appen wanneer je gaat starten, pauzeren, en stoppen, zo heb je een stok achter de deur.

Make it attractive...

Thuis werken heeft zijn nadelen, maar ook zeker voordelen. Maak een lijstje met positieve dingen aan thuiswerken, en probeer er elke dag tenminste een te doen (je kan bijvoorbeeld tussen de middag uitgebreider lunchen, of in je pyjamabroek werken)

Make it social...

Thuis werken is misschien wat eenzaam, zeker als je geen huisgenoten hebt. Nodig je collega’s uit voor een digitale vrijmibo. Daarnaast is het makkelijker gedrag te vertonen als we ons er vooraf aan commiteren (en dit ook uitspreken tegen iemand). Spreek bijvoorbeeld met een collega af dat jullie elke dag gaan hardlopen, stuur elkaar je tijden.  

Make it timely...

Zorg dat je op tijd begint, maar ook op tijd weer stopt Accepteer daarnaast dat alles een beetje anders loopt in deze tijd. Dat je soms niet alles af krijgt, is helemaal niet erg.

Meer informatie over het EAST model is te vinden op de website van BIG'R

Wil je meer weten over het veranderen van gedrag tijdens de CORONA crisis? Kijk dan na 20 april het webinar terug.  

Ga naar het webinar
Meer informatie

Miranda Smit
Adviseur opleidingen
E: smit@erasmusacademie.nl
T: 0104088687