Een programma geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in actuele thema’s en praktische oplossingen.
Van maandag 17 juni tot en met vrijdag 5 juli 2019

Erasmus Academie Summer Lab: een zomer boordevol inspiratie

Interview met Ad Hofstede
Zomercarnaval

Dit jaar organiseert Erasmus Academie van 17 juni t/m 5 juli het Summer Lab, een speciaal zomerprogramma vol innovatieve workshops, verdiepende colleges en zelfs een kinderacademie. Journalist Jasper Monster interviewde directeur Ad Hofstede over het idee achter dit kennisfestival.

Toegankelijk voor iedereen

“Traditioneel hadden wij in de zomer altijd de Hovo Zomeracademie”, zegt Ad Hofstede, directeur Erasmus Academie. “Een korte serie colleges voor volwassenen. Maar dit jaar willen we het een keer anders insteken. De zomer is ook een rustige periode voor professionals en juist dan heb je tijd om je te verdiepen in nieuwe kennis. Het Summer Lab programma is hierop aangepast en toegankelijk gemaakt voor iedereen!

Op het programma staat onder andere een grote verscheidenheid aan eendaagse workshops. Doel van deze bijeenkomsten is in een kleinschalige setting op een interactieve manier kennis te vergaren. De thema’s variëren van Liefde in tijden van Tinder tot Migratie, diversiteit en beleid en Zo versnelt u de energietransitie.

Experimentele onderwerpen

,,Hedendaagse thema’s met een bepaalde twist”, omschrijft Hofstede de workshops. “Het zijn experimentele onderwerpen die wel altijd gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. De docenten zijn allemaal zorgvuldig geselecteerd. Zij leiden zelf het onderzoek of hebben bijvoorbeeld net een boek over het onderwerp gepubliceerd.”

Praktische inslag

Naast de kwaliteit van de docenten roemt Hofstede de kleinschalige opzet van de workshops en de praktische inslag. ,,In de ochtend wordt de theorie behandeld en in de middag gaan de deelnemers direct zelf met het onderwerp aan de slag. Veel interactie en veel van elkaar leren, dat is het unieke van het Summer Lab.”

Het is dan ook niet zo dat de sessies een massaal karakter hebben. De groepen zijn klein, zodat er genoeg ruimte voor interactie is. “Nee, er kunnen niet honderd man aan zo’n workshop meedoen. Dan gaat ook de kracht verloren. We willen juist professionals en geïnteresseerde volwassenen de mogelijkheid bieden om in één dag de kennis op te doen. En vooral ook te leren van elkaar.”

Kennismaking

Naast de workshops zijn er ook verdiepende colleges en is er een speciale kinderacademie. (Groot)ouders kunnen hun nieuwsgierige (klein)kinderen laten ruiken aan de wetenschap. ,,Tijdens die sessies worden volwassen onderwerpen geschikt gemaakt voor de belevingswereld van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Een eerste kennismaking met de universiteit.”

Het programma met de workshops is zo goed als rond. De komende weken worden ook het programma van de colleges en dat van de kinderacademie toegevoegd. Hoewel er hard wordt gewerkt om alle workshops en colleges te plannen, is het programma voor het Summer Lab nog niet helemaal rond. De komende weken voegen de medewerkers van Erasmus Academie steeds nieuwe workshops en colleges aan de lijst toe. “Ik adviseer mensen dan ook regelmatig de website te bekijken. Daar actualiseren we het programma.”

Nieuwe inzichten en ideeën

Hofstede hoopt dat het nieuwe Summer Lab bij de deelnemers leidt tot nieuwe inzichten zal leiden. “Drie weken lang is het een combinatie van wetenschap en praktijk, waarbij het zeker de bedoeling is dat de deelnemers buiten de gebaande paden treden. Daarnaast is Summer Lab niet voor niets gekoppeld aan de zomer. Het moet vooral ook leuk zijn. Een laboratorium waar nieuwe ideeën opborrelen.”

Deelnemen? Inschrijven kan nu!
Wilt u meer weten over het Summer Lab of deelnemen? Bekijk dan de pagina van het Summer Lab.