Het belang van beroepsethiek voor juristen

Leer kritisch denken en maak een gedegen afweging

Juridische professionals krijgen in de dagelijkse praktijk constant te maken met ethische dilemma’s. Maar aan wie ben je als professional loyaliteit verschuldigd en hoe ver reikt die loyaliteit? In het Summer Lab Ethische dilemma's voor juridische professionals behandelt Lonneke Poort deze vragen.

Waarom zijn ethische dilemma’s in de juridische wereld interessant?

“Je ziet in de juridische praktijk steeds vaker dat advocaten in een kwaad daglicht komen te staan omdat ze de grenzen overschrijden. Banden met grote criminelen, zwart geld of advocaten die door hun werk en inspanningen de misdaad faciliteren. Het blijkt soms heel lastig te zijn om te weten waar precies de verplichtingen en loyaliteit als advocaat liggen. Liggen die alleen maar bij de cliënt of ook richting de samenleving en de rechtsstaat?”

Wat is het grootste misverstand over morele grenzen?

“Dat een advocaat verregaande loyaliteit richting zijn of haar cliënt moet hebben, omdat de cliënt de advocaat betaalt. Maar als er sprake is van zware criminaliteit, heeft een advocaat dan ook niet een verplichting richting de samenleving of de rechtsstaat? De prioriteit ligt daar vaak niet, maar dat zou misschien soms wel moeten. Dit soort dilemma’s kent iedereen met een juridisch beroep en die behandelen we dan ook tijdens de workshop.”

Hoe belangrijk is het hebben van een goed ontwikkeld moreel kompas voor juridische professionals?

“Heel belangrijk om het vertrouwen in de rechtsstaat te kunnen behouden. Toch is het heel lang een ondergeschoven kindje geweest in de verschillende opleidingen. Pas de laatste vijf jaar is meer aandacht voor beroepsethiek, maar nog slechts mondjesmaat. Professionals hebben een goed ontwikkeld moreel kompas nodig om het vertrouwen in de samenleving te kunnen winnen.”

Hoe ziet jouw workshop er precies uit?

“De workshop bestaat uit twee delen. In de ochtend behandelen we het theoretische perspectief op de juridische beroepsethiek. Dat is geen klassiek hoorcollege, maar we willen de deelnemers prikkelen met de teksten die we behandelen. In de middag oefenen we met een casus om te kijken welke concrete belangen en waarden juridische professionals tegenkomen en voor welke ethische dilemma’s ze komen te staan.”

Welke meerwaarde heeft jouw workshop voor juridische professionals?

“Kritisch leren denken. Concrete antwoorden zijn ook niet mogelijk met dit onderwerp. We maken deelnemers er wel bewust van dat ze zelf een keuze hebben om een gedegen afweging te maken waar de loyaliteit naar toe gaat. Met de theorie die wordt behandeld, laten we zien wat de gevolgen van die keuzes zijn. Wij gaan in ieder geval niet zeggen hoe het allemaal precies moet.”
 

Meer informatie

Op woensdag 3 juli verzorgt Lonneke Poort samen met Margreet Luth-Morgan tijdens het Erasmus Academie Summer Lab de workshop Ethische dilemma's voor juridische professionals. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u op de workshoppagina vinden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen