Hoe kun je georganiseerde misdaad voorkomen en bestrijden?

Over preventie, repressie en samenwerking

De criminele organisaties van nu kunnen zich razendsnel herorganiseren en zijn hierdoor vaak ongrijpbaar. Omdat deze organisaties zich vaak in de bovenwereld bevinden, is samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers noodzakelijk. In zijn Summer Lab workshop Kenmerken en aanpak van de georganiseerde misdaad beschrijft Juul Gooren de georganiseerde misdaad anno 2019 en geeft hij advies voor het voorkomen en bestrijden van georganiseerde misdaad.

Waar komt jouw interesse in criminaliteit vandaan?

“De georganiseerde misdaad heeft mij altijd al geïnteresseerd. Daarom ben ik criminologie gaan studeren. Het spreekt heel erg tot de verbeelding dat de misdaad zo verstrikt is met onze economie en politiek, aangezien het doel van bijna alle criminelen uiteindelijk toch het verdienen van geld is en vaak ook het verwerven van macht. Het spanningsveld tussen onder- en bovenwereld vind ik heel interessant. Tegenwoordig noemen we dat ondermijning. Witwassen en corruptie zijn bekende voorbeelden hiervan. Als fenomeen kan georganiseerde misdaad bijzonder ontwrichtend voor de samenleving uitpakken. Gezien de enorme schade die dit met zich meebrengt houd ik mij hier mee bezig.”

Hoe ziet de misdaad anno 2019 eruit?

“De misdaad is door de tijd heen enorm geëvolueerd. Iedereen kent de piramidevormige structuren als in The Godfather met één grote leider. Tegenwoordig zijn deze organisaties veel meer netwerkachtig. Natuurlijk zijn er nog steeds van die ouderwetse organisaties, maar veelal hebben we te maken met ad-hoc samenwerkingsverbanden.”

“Criminelen communiceren steeds beter en werken veel vaker samen. Door de technische ontwikkelingen kunnen de organisaties zich razendsnel herorganiseren en zijn ze vaak ongrijpbaar. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen in veranderende omstandigheden.”

Wat betekent dit voor de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers?

“Publiek-private samenwerking is belangrijker dan ooit. Omdat de organisaties zich razendsnel kunnen aanpassen en zich ook vaak in de bovenwereld bevinden, is de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij het opsporen van geldstromen. Denk aan banken die ongebruikelijke transacties kunnen melden. Tijdens het leveren van illegale goederen en diensten komen criminelen in aanraking met vele andere partijen die een steentje kunnen bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van georganiseerde misdaad.”

Wat kunnen we leren tijdens jouw workshop?

“Georganiseerde misdaad is een internationaal verschijnsel, maar wij zoomen vooral in op Nederland. Aan de hand van casussen laat ik zien welke actoren er bij de verschillende vormen van misdaad betrokken zijn en hoe je daar als overheid of bedrijf op in kan spelen. Dat kan strafrechtelijk door opsporen en vervolgen maar het kan ook preventief, zodat het allemaal een stuk minder aantrekkelijk wordt voor criminelen. Bijvoorbeeld op bestuurlijk vlak, omdat daar vanuit preventie veel winst is te behalen. Denk aan het niet afgeven of intrekken van vergunningen in de bordeelsector.”

Voor welke professionals is de workshop geschikt?

Deze workshop is geschikt voor recherche en politie, maar ook voor gemeenten en bedrijven. Omdat de georganiseerde misdaad sterk is verweven met de bovenwereld, krijgen laatstgenoemde partijen er ook mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werken in een voor criminelen ‘aantrekkelijke’ branche als de horeca. Daar gaat namelijk veel contant geld in om en dat maakt het voor criminelen interessant. De vraag is hoe we deze sectoren meer robuust kunnen maken. Het antwoord krijg je in mijn workshop.”

Meer informatie

 

Op woensdag 26 juni verzorgt Juul Gooren tijdens het Erasmus Academie Summer Lab de workshop Kenmerken en aanpak van de georganiseerde misdaad. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u op de workshoppagina vinden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen