Hoe maak je een passende opleiding voor een divers personeelsteam?

Met deze vraag kwam Paul du Bois van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij Erasmus Academie.

Nieuwe wetgeving zorgt binnen overheden en het bedrijfsleven vaak voor (lichte) onrust. Hoe kunnen medewerkers zo goed mogelijk worden voorbereid op de nieuwe situatie? Paul du Bois van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) legt uit hoe een op maat gemaakte opleiding Privaat Arbeidsrecht van Erasmus Academie zijn collega’s op weg heeft geholpen en waarom het vervolg alweer op de planning staat.

De Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren betekende de afgelopen maanden veel extra werk voor het Team Arbeidszaken (TAZ) van de VNG. De wet, die op 1 januari in werking trad, regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk overeenkomt met de rechtspositie van ‘gewone’ werknemers. De introductie van de wet zorgt voor veel vragen bij gemeenten en daar moet branchevereniging VNG op inspringen.

Aantrekkelijk aanbod

“Onze core business als TAZ is het afsluiten van cao’s en het adviseren van gemeenten over allerlei werkgeverszaken”, zegt Paul du Bois, senior-beleidsmedewerker van het TAZ. Een nieuwe wet betekent voor de dertien medewerkers van de afdeling nieuwe theorie en nieuwe uitdagingen. Bijkomend ‘probleem’ is de diverse achtergrond van het team. “Wij hebben arbeidsjuristen, maar niet iedereen heeft een juridische basis. Dat maakt de basis van iedereen anders.”

Met de introductie van de nieuwe wet in het vooruitzicht wil Du Bois die basis gelijktrekken. Hij zoekt naar een op maat gemaakte opleiding die kan voldoen aan de specifieke wensen van zijn team. Na contact met hoogleraar Arbeidsrecht Ruben Houweling gaat hij in zee met Erasmus Academie. “Hij heeft op basis van onze wensen een opleiding in elkaar gezet. Daarbij was het uitgangspunt dat er een aantrekkelijk aanbod zou ontstaan voor het hele team, ondanks de verschillen.”

Dynamisch

Du Bois kijkt met volle tevredenheid terug op de op maat gemaakte opleiding Privaat Arbeidsrecht die afgelopen najaar in vijf sessies van een halve dag plaatsvond. “Ik denk dat iedereen er veel aan heeft gehad. Er is een hele goede basis gelegd en iedereen heeft zijn deskundigheid verder kunnen ontwikkelen. Ook de mensen van de afdeling Personeelszaken die waren aangesloten hebben de opleiding als nuttig ervaren.”

Vooral de koppeling met de actualiteit en de bijbehorende kennis van de docent spraken Du Bois aan. “Het was heel leuk dat hij met verhalen uit de eerste hand op de actualiteit in kon gaan. Dat maakte de cursus een stuk dynamischer. Het is namelijk niet altijd zwart of wit. Dat kon hij heel mooi duidelijk maken.”

Tweede serie

De opleiding beviel Du Bois en zijn collega’s zo goed dat een tweede serie lessen alweer op poten is gezet. “De docent kent nu de studenten en kan nog beter inspelen op onze wensen. Daarom hebben wij ervoor gekozen weer via Erasmus Academie een opleiding te volgen. We hopen nu nog meer thematische verdieping op bepaalde onderwerpen te krijgen. Collega’s hebben aangegeven welke dossiers zij graag behandeld willen zien.”

Wanneer de nieuwe serie begint, is nog even afwachten. Door de corona-crisis is de aftrap uitgesteld. “We hadden ook digitaal kunnen beginnen, maar ik denk dat persoonlijk contact juist van meerwaarde is. Dus zodra we weer aan de slag mogen, gaat de opleiding hopelijk snel van start.”

Meer informatie

Wil je meer weten over een juridische maatwerkopleiding?

Neem dan contact op met:

Andreas Markus

Adviseur opleidingen Zakelijke Markt

T: 0104081819

E: markus@erasmusacademie.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen