Hovo Rotterdam wordt Erasmus Academie Cursussen

Geen lijftijdsgrens van 50 meer, plus een breder (online) aanbod

Erasmus Academie neemt afscheid van de naam Hovo Rotterdam. In plaats daarvan worden de vertrouwde cursussen - en nog veel meer - voortaan aangeboden onder de naam Erasmus Academie Cursussen. De verandering is onderdeel van de nieuwe strategie, waarin Erasmus Academie, Erasmus Academie voor een Leven Lang Leren wordt.

Na 30 jaar neemt Hovo Rotterdam afstand van zijn naam en daarmee van de eis dat alleen mensen van 50 jaar en ouder mee konden doen aan dit type hoger onderwijs. 50 was een ijzeren grens voor Hovo. Geen 50, geen toegang. Maar waarom eigenlijk? Sinds de oprichting van Hovo Rotterdam ruim 30 jaar geleden is er veel veranderd. Toen stond HOVO nog voor Hoger Onderwijs Voor Ouderen. Maar wie laat zich tegenwoordig nog ‘oudere’ noemen als hij of zij 50 is geworden? Of 60?

Voor iedereen

Maar er is een andere, meer fundamentele reden. Willen wij inderdaad een verbond aangaan met de samenleving, zoals de nieuwe strategie dicteert, dan zullen we geen groepen moeten uitsluiten. Hovo is in het algemeen te lang het domein geweest van de hoogopgeleide, witte Nederlander. Maar een leven lang leren geldt voor iedereen! Vandaar dat we onze cursussen willen openstellen voor iedereen die nieuwsgierig is, zin heeft om te leren en zich aangesproken voelt door de veelzijdigheid van academisch onderwijs.

Impact

Inclusief en divers dus. Het is onderdeel van onze nieuwe missie als maatschappelijke georiënteerde onderneming: het creëren van maatschappelijke impact met onderwijs dat een brug is tussen wetenschap, werkpraktijk en samenleving. Om dat ook toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen hebben we een fonds in het leven geroepen: het Erasmus Academie Fonds. Dit fonds moet in de toekomst beurzen gaan verstrekken en steun bieden aan vernieuwende onderwijsinitiatieven.

Academisch niveau

Wat verandert er dan voor u? Niet veel, eigenlijk alleen de naam. Hovo Rotterdam was altijd al onderdeel van Erasmus Academie. En ook onder Erasmus Academie Cursussen ontwikkelen wij een gevarieerd aanbod van verdiepende cursussen op academisch niveau. Sterker, de nieuwe focus zal zeker op termijn leiden tot een meer gevarieerd en verdiepende aanbod dan u al gewend was.

Online onderwijs

Tot slot nog een opmerking over het online onderwijs. Door de corona-crisis zijn wij genoodzaakt onze cursussen online te geven. Met de 1,5m-maatregelen is het namelijk voorlopig niet mogelijk om zalen op campus Woudestein te gebruiken. En gezien de populariteit van onze cursussen elders evenmin. Vandaar dat we onze toevlucht moeten nemen tot online cursussen. Wel zijn we bezig de cursussen te moderniseren met een goede online leeromgeving. Binnenkort krijgt u hiervan een voorproefje.

Ad Hofstede
CV

Ad Hofstede is directeur van Erasmus Academie

Meer informatie

Het nieuwe adres van Hovo Rotterdam is https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursussen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen