Filosofie studeren in je eigen tempo
Eric Vermeer maakte zijn droom waar en begon aan een studie filosofie

"Ik heb er geen seconde spijt van"

Waarom juist nu filosofie studeren!

Eric Vermeer studeert Filosofie aan de EUR in modules. Een langgekoesterde droom, die hij na een studie en promotie in de natuurwetenschappen waarmaakte. Een uitdaging, zeker als je het druk hebt met bijvoorbeeld een baan, maar de intellectuele voldoening weegt ruimschoots op tegen de investering in tijd. Plus dat je per lossen module kunt indelen en plannen. "Ik heb er geen seconde spijt van."

"Al langere tijd had ik het plan om in deeltijd filosofie te gaan studeren. Ooit koos ik na het VWO juist voor een bètastudie en promoveerde op een natuurwetenschappelijk onderwerp. Blijkbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan, want recent besloot ik de stap alsnog te zetten." 

Uitdaging

"Ik heb er geen seconde spijt van. Het is zeker een uitdaging omdat ik een behoorlijk druk bestaan heb als medisch specialist in een ziekenhuis. Maar het grote voordeel van de Erasmus School of Philosophy is dat het als enige universiteit de mogelijkheid biedt filosofie te volgen in losse modules. Dus als er af en toe drukke periodes zijn waarin zelfs het reguliere deeltijdprogramma te tijdsintensief is, geeft dit voldoende lucht.  

Fundamentele vragen

"Waarom juist filosofie? Filosofie gaat over de meest fundamentele vragen die een mens zichzelf kan stellen. Als dit soort vragen nooit bij je opkomen, kun je beter naar een ander vak omkijken. Als je er wel interesse in hebt of als zulke vragen zelfs deel uitmaken van je eigen kijk op de wereld, zit je met filosofie precies waar je wilt zijn."

Context

"In mijn vrije tijd las ik ‘los-vast’ al aardig wat filosofen maar nogal ongestructureerd. Oftewel, voor mijn gevoel stak ik onvoldoende af naar de diepte. Het ontbrak ook aan de benodigde context om een bepaalde filosofie goed te kunnen plaatsen."

Onmisbare tool

"Ik ben ervan overtuigd dat filosofie steeds belangrijker gaat worden. Niet alleen om de werkelijkheid te kunnen duiden maar ook als onmisbare tool om juiste keuzes te maken in een wereld waarin de vraagtekens steeds groter worden. Niet voor niets zijn gerenommeerde filosofen en medisch-ethici betrokken bij het draaiboek dat medio juni 2020 werd gepubliceerd door de Federatie Medisch Specialisten en de Artsenfederatie KNMG over beslissingen wie er wel en wie er niet een IC-plek zal krijgen als een nieuwe viruspandemie onverhoopt onze zorgcapaciteit overschrijdt. Mede door deze filosofiestudie hoop ik over dergelijke dilemma’s een meer gefundeerde mening te kunnen ontwikkelen en wellicht bij te dragen aan het debat hierover."

Kant

"Filosofie gaat echter verder dan corona. Zo zijn de vier fantastische hoofdvragen van Immanuel Kant nog steeds geweldig actueel. Wat kan ik kennen? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? En: wat is de mens? Zoveel is zeker, de mens is meer dan alleen maar consument, producent of concurrent...    

Meer informatie

Zelf filosofie studeren of een losse cursus proberen? Ga naar de website en kies een module die bij je past.