Volg het nieuws via Randstadvandaag
De nieuwe nieuwssite van de PDOJ is online met eigen nieuws en achtergrond

PDOJ start eigen nieuwssite

Randstandvandaag.nl is de nieuwssite van de PDOJ

Na een paar weken proefdraaien, is www.randstadvandaag.nl sinds deze maand vol in bedrijf. Een nieuwssite met verhalen van een club getalenteerde journalisten in opleiding. Vanuit het redactielokaal op de Erasmus Universiteit Rotterdam brengen zij eigen nieuws: lokaal en nationaal met een vleugje buitenland.

Daarmee is de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ) voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis 'digital only'. Het grote voordeel is dat de deelnemers 24/7 hun verhalen kunnen publiceren. Dit is niet langer voorbehouden aan de redactiedagen, die veelal op maandag en dinsdag vallen. Al ligt daar wel het zwaartepunt van de nieuwsproductie.

Praktijkleren

De nieuwe website biedt de PDOJ'ers tal van mogelijkheden. Het belangrijkste is dat ze direct in praktijk kunnen brengen wat zij leren tijdens de diverse (gast)colleges. Zoals nieuws razendsnel publiceren, een verhaal uitbouwen in meerdere takes en het online aantrekkelijk vormgeven van een artikel. En wat te denken van scherp pitchen bij de hoofdredactie, bestaande uit de twee kerndocenten, zodat een eigen verhaal opening site wordt?

Behalve nieuws verschijnen op de website ook de opdrachten die tijdens de opleiding worden gemaakt. Denk aan columns, sfeerreportages, human interestinterviews en opinies.

Over de opleiding

De Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ) leidt afgestudeerde academici in acht maanden op tot volwaardig dagbladjournalist. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgen zij eerst in vijf maanden alle vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om mee te draaien op een redactie. Daarna volgt een zomerstage bij een van de aangesloten dagbladen of een persbureau: de Volkskrant, de Telegraaf, het Parool, Trouw, De Stentor, Het Financieele Dagblad, het ANP, de Limburger of het Algemeen Dagblad. De PDOJ, onderdeel van Erasmus Academie, en de kranten werken al 29 jaar intensief samen. Jaarlijks - met de start in januari - is er plek voor maximaal twintig deelnemers.

De journalisten in opleiding zijn te volgen via www.randstadvandaag.nl

Voor meer informatie over de PDOJ kunt u contact opnemen met Esther van den Heuvel, programmamanager Erasmus Academie via 010-408 8687 of vandenheuvel@erasmusacademie.nl. Meer weten over de PDOJ of zelf tegels lichten? Ga naar de website van de PDOJ.