Plato & Aristoteles, de helden van het Griekse denken

Ontdek de herkomst van ons denken en reflecteer op je eigen denkbeelden
Hovo Rotterdam

De westerse filosofie is een voetnoot bij het werk van Plato, is een bekende uitspraak van de Amerikaanse filosoof Whitehead. Henri Krop neemt je mee in het denken van Plato en die andere superster uit de oudheid, Aristoteles. Ontdek de actualiteit van hun denken en hoe ze het denken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Cursus Introductie: Helden van het antieke denken - filosofie als levenskunst

Het is misschien een cliché dat onze cultuur gegrond is op Athene, Rome en Jeruzalem, maar zoals zo vaak zit er een kern van waarheid in. 

Eeuwenlang hebben denkers zich laten inspireren door Plato en Aristoteles. De middeleeuwers bijvoorbeeld beschouwen zich als dwergen op de schouders van deze twee reuzen. Veel van hun gedachten en begrippen die zij smeedden werken nog steeds door als referentie- en afzetpunt. Maar ook hedendaagse filosofen grijpen graag terug op hun werk. 

De werken van Plato en Aristoteles zijn veelomvattend en laten ethiek, wiskunde, esthetica, politiek, biologie en logica samenhangen. In deze zomer keert u 'terug' naar de basis van het Westerse denken - ontdek hoe sommige concepten zijn geboren in ons denken en reflecteer op hoe die eeuwenoude denkbeelden zijn geworteld in je eigen denken.

Tijdens deze zomercursus geeft docent wijsbegeerte dr. Henri Krop ieder college een inleiding geven en bespreekt hierna een specifiek werk aan de hand van een kenmerkende passage.

CV

Dr. Henri Krop is als docent Geschiedenis van de wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over de verhouding tussen de theologie en metafysica bij Johannes Duns Scotus (1265-1309). Van zijn hand verscheen een vertaling van Spinoza’s Ethica: ´Spinoza, een paradoxale icoon van  Nederland’.

Meer informatie

Datum(s)

Data: 15, 18 25 juni en 2 juli 2021
Dag en tijd: Dinsdag en vrijdag  10.00 - 11.45 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

Inschrijven

Direct inschrijven
Inschrijfdeadline 14 juni 2021

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen