Van spanning tot stabiliteit
De invloed van sociale media en datingapps op bestaande en nieuwe relaties

Welk effect hebben social media op relaties?

Met de komst van sociale media en datingapps lijkt de zoektocht naar liefde makkelijker te zijn dan ooit. Maar is dat ook zo? En als we die perfecte partner dan eindelijk gevonden hebben hoe voorkomen we dat het gebruik van social media onze relatie op de proef stelt? Die vragen beantwoordt Elisabeth Timmermans in de workshop Liefde in tijden van Tinder.

Hoe is jouw fascinatie met Tinder ontstaan?

“Ik ben communicatiewetenschapper en dan onderzoek je onder andere de invloed van media op de mens en maatschappij. Omdat ik ook altijd al gefascineerd was door relaties, is dat in mijn onderzoek altijd veel teruggekomen. Ik heb bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar Facebook-jaloezie en uiteindelijk naar hoe apps als Tinder ons datinggedrag hebben veranderd.”

Maken datingapps en sociale media het vinden van de ideale partner makkelijker of moeilijker?

“Het klinkt heel tegenstrijdig, maar ik denk dat het door online daten moeilijker is geworden de ideale partner te vinden. Natuurlijk, er zijn veel meer mensen bereikbaar en er is veel meer keuze. Maar door al die keuzes worden we ook veel kieskeuriger. We gaan op hele andere dingen letten dan vroeger.”

Welke invloed hebben apps als Tinder precies?

“We laten ons door veel meer oppervlakkige kenmerken beïnvloeden. Het gaat online vaak niet meer om zaken als eerlijkheid, loyaliteit of met elkaar kunnen lachen. Keuzes worden nu gemaakt op basis van uiterlijke kenmerken als de lengte of de hoeveelheid haar. En de verwachtingen zijn hoger geworden. Voor minder dan het wow-gevoel doen we het niet meer. Tot slot is ook de etiquette veranderd. Doordat de contacten zo makkelijk worden gelegd, sluiten mensen het contact minder netjes af.”

Voor wie is jouw workshop geschikt?

“Voor iedereen eigenlijk. Voor koppels, die tools krijgen om hun eigen relatie te kunnen verbeteren. Voor mensen die interesse hebben in de invloed van sociale media op liefde en dating. Maar zeker ook voor psychologen en relatietherapeuten. Ik kom vaak genoeg professionals tegen die in de praktijk te maken krijgen met problematiek die door sociale media of een datingapp is ontstaan. Maar het is als hulpverlener moeilijk om zo’n situatie in te schatten als je nooit in die wereld hebt gezeten of nooit gebruik van die techniek hebt gemaakt.”


Wat kunnen zij van jouw workshop leren?

“Tijdens de workshop wil ik laten zien aan de deelnemers hoe de nieuwe digitale media relaties en dating beïnvloeden. Ik laat iedereen kritisch nadenken over de gevolgen. Niet alleen door de theorie te presenteren, maar ook door oefeningen met elkaar te doen. Het ligt uiteindelijk helemaal aan de samenstelling van de groep hoe de workshop er precies uit gaat zien. En belangrijk, het wordt geen ‘negatief boeman verhaal.’ Ik wil op een constructieve wijze laten zien hoe deze ontwikkelingen ons liefdesleven beïnvloeden.”

Meer informatie

Op vrijdag 28 juni verzorgt Elisabeth Timmermans tijdens het Erasmus Academie Summer Lab de workshop Liefde in tijden van Tinder. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u op de workshoppagina vinden.