Zomerlezing: De kracht van onderzoeksjournalistiek

Wie zijn die onderzoeksjournalisten, wie betaalt ze eigenlijk, en waarom vi

Wat is de rol van de journalistiek tegenwoordig? En vooral, wat is de rol van de onderzoeksjournalistiek? Hoofdredactuer Jeroen Trommelen van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico is bij uitstek de persoon en autoriteit die licht kan werpen op deze kwesties. Immers Investico, maar ook organisaties en programma's als Belingcat, Argos en Tegenlicht en natuurlijk de grote dagbladen, komen met onthullingen die anderen liever verborgen hadden willen houden. Ze zijn een onmisbaar element en belangrijk speler geworden in het spel van democratie en de (internationale) rechtstaat. Denk bijvoorbeeld aan de onthullingen rond het neerhalen van MH17 en de ontmaskering van de schuldigen. 

In deze lezing definieert Jeroen Trommelen 'onderzoeksjournalistiek'. Wat is de functie van ervan? Waarom is onderzoeksjournalistiek belangrijk voor jou? Ook staat hij stil bij de vraag wat 'nieuws' is en wie dat bepaalt, hij geeft een schets van het Nederlandse onderzoeksjournalistieke veld, behandelt financiële en ethische dilemma's en gaat in op onderzoeksmethoden en laat voorbeelden zien van geslaagde onderzoeksjournalistiek.

CV

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Eerder was hij redacteur van de Volkskrant en voorzitter van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Hij is schrijver van journalistieke boeken en ontving diverse journalistieke prijzen. In 2010 won hij de Daniel Pearl Award for outstanding international investigative reporting samen met collega’s van BBC, The Guardian en NBC. In 2013 ontving hij De Tegel, de jaarprijs voor de Nederlandse journalistiek. In 2015 werd genomineerd voor van Onderzoek Journalisten VVOJ. Voor de Erasmus Academie was hij in 2010 docent van de Post Academische Journalisten Opleiding PDOJ.

Meer informatie

De Summer Lab Zomerlezing is op dinsdag 15 juni van 13.30 - 15.00 uur.
Inschrijven kan tot en met 14 juni 2021. Kosten voor deelname zijn €15. Voor passe-partout houders is de lezing gratis.