Digital Summer Lab 2020: 15 juni tot en met 3 juli
Online workshops, cursussen, webinars en lezingen

Erasmus Academie Summer Lab 2020

Van maandag 15 juni tot en met vrijdag 3 juli 2020 organiseert Erasmus Academie het Summer Lab. Het Summer Lab is een zomers kennisfestival met innovatieve workshops voor professionals en verdiepende colleges voor een breed publiek. Op deze manier komt het beste van Erasmus Academie samen in een digitaal laboratorium waar nieuwe ideeën opborrelen.

Normaal gesproken vindt het Summer Lab plaats op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Helaas is dat deze zomer niet mogelijk en zijn wij gedwongen om het programma te digitaliseren. Dat was natuurlijk een kleine domper, maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. We gaan deze digitale uitdaging met opgerolde mouwen aan. We zien nieuwe kansen en mogelijkheden in digitaal onderwijs, die wij graag samen met onze docenten en u willen ontdekken.

Een digitale uitdaging

Digitaal onderwijs komt met eigen, specifieke uitdagingen. In de collegezaal kan de docent improviseren, aanvoelen wat de sfeer is en non-verbale communicatie ‘lezen’. Bij digitaal contact is dat een stuk moeilijker. In digitaal onderwijs is het belangrijk om activerend onderwijs te geven, de informatie te doseren en rekening te houden met de techniek en technische kennis van cursisten.

De afgelopen weken hebben we, samen met de docenten, gewerkt aan onze digitale didactische kennis en bijbehorende onderwijsvormen. Het restultaat staat hieronder: een volledig live, digitaal programma bestaande uit interactieve workshops, cursussen en webinars. De Kinderacademie is in dit programma helaas komen te vervallen, omdat kinderen momenteel voor school al veel achter het scherm zitten om te leren.

Waar volg ik digitaal onderwijs?

Erasmus Academie heeft verschillende videosystemen onderzocht. Daarbij is vooral gekeken naar de geschiktheid van het systeem voor onderwijsdoeleinden. Online onderwijs vraagt bijzondere functies, zoals een chatfunctie om vragen te stellen, polls om kennis te toetsen en break-out rooms om in kleine groepjes uiteen te gaan om bijvoorbeeld een casus te bespreken. We hebben voor ZOOM gekozen, omdat het als enige al deze functie biedt. Als u zich inschrijft voor een digitaal programma ontvangt u van ons alle benodigde informatie om het programma via ZOOM bij te wonen.

Er zijn veel berichten in de media over privacy issues in het gebruik van ZOOM. Erasmus Academie volgt die berichten op de voet en evalueert de veiligheidsrisico's. We hebben ondertussen maatregelen genomen om uw en onze privacy te waarborgen. Deze vindt u onderaan op onze pagina over veelgestelde vragen rond corona en onderwijs.

Programma

Data

Docent

Titel

15, 22 en 29 juniDr. Ruud LichtAfweer tegen ziekmakers: over corona, symbiose en zoönosen
17 en 24 juni, 1 juliDrs. Krzysztof Dobrowolski-OnclinVan Szymborska tot Tokarczuk: Poolse literatuur van de laatste decennia
18 en 22 juniDr. Andreas WismeijerHechting: samen veilig
19 en 26 juni, 3 juliDr. Moïra MüllerGriekse tragedies en morele dilemma's
22 en 24 juniProf. dr. Meine Pieter van Dijk & Prof. dr. Jos de MulChina, vriend of vijand? Wat hebben we door de coronacrisis over China geleerd?
25 juni en 2 juliDrs. Liesje Schreuders

De Pest - tweeluik over Boccaccio en Camus

29 juni en 1 juliFreek de Haan MSc & Vivien Butot MScHoe manage je privacy in een smart city?
Ad Hofstede interviewt Milou Terpstra over het Digital Summer Lab 2020
Ad Hofstede interviewt Milou Terpstra over de programmering van het Summer Lab.
Online onderwijs: the medium is the message
Ad Hofstede schreef een blog over de omschakeling naar digitaal onderwijs.

Bekijk het aanbod van Hovo Rotterdam

Voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen en verdiepen

Kies hier uw cursus

Bekijk het aanbod van Erasmus Academie

Verdiep uw kennis en geef een nieuwe impuls aan uw carrière

Kies hier uw opleiding