Iris Koppe over de PDOJ

De journalistiek is een fantastisch vakgebied als je van vrijheid houdt

Iris Koppe

Alumna PDOJ - werkzaam bij o.a. De Volkskrant

Anders schrijven
“Bij de opleiding leer je snel journalistiek schrijven. Tijdens de stage leerde ik vervolgens in een hele korte tijd hoe een redactie werkt.” Koppe won op negentienjarige leeftijd de BNG Jonge Schrijversprijs. Het lanceerde haar al vroeg in de schrijfwereld, waar ze fictie en columns schreef. “Maar ik wilde nieuws schrijven en maatschappelijke onderwerpen aanpakken, het liefst in een team op een redactie.”

De Volkskrant
Tijdens haar stage bij De Volkskrant ondervond Koppe dat je het toch echt zelf moet doen. “Je krijgt weinig begeleiding. Daardoor moet je constant voor jezelf opkomen. Dat is wel heel leerzaam.” Direct na haar stage kon de schrijfster aan de slag bij de krant. “Ik krijg steeds contracten met een korte termijn. Je krijgt geen zekerheid in dit vak. Reken op een bestaan als freelancer of, bij een redactie, dat je jezelf moet blijven bewijzen.”

Graven en beschrijven
Toch heeft de onzekerheidsfactor Koppe nog niet de journalistieke wereld uitgedreven. “In een week kan ik zowel onderzoek doen naar misstanden als een mooie, lokale reportage schrijven. Die twee kanten van de journalistiek vind ik mooi: ik graaf en ik beschrijf.”

Schiedam
“Als ik ’s ochtends in de auto zit naar bijvoorbeeld Schiedam, overvalt bij uitstek het gevoel me dat het een heerlijk vak is. Wie woont daar, wie werkt daar? Als ik een leraar interview, merk ik dat de informatie die ik van een persoon krijg, staat voor onze samenleving. Voor die verhalen doe ik het.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen