Maurice Geluk over de PDOJ

Ik vervul de rol van coach.

Maurice Geluk

PDOJ Docent

Van consument naar maker
“Zodra je met de PDOJ begint, ben je geen consument van nieuws meer.” Als vanouds ter ontspanning de krant lezen, is er volgens Geluk na het startschot niet meer bij. “Artikelen roepen vragen op. Hoe kwam de journalist bij dit onderwerp? En hoe is het geschreven?”

Ongezouten feedback
Geluk werkte vijf jaar bij de gemeente Rotterdam voordat hij zich in 2014 zelf inschreef voor de opleiding. “Ik stapte een wereld binnen die ik niet kende. Ik hield van schrijven, maar ik schreef nog als een ambtenaar.” Hoe snel hij zich de nieuwe manier van schrijven eigen maakte, verbaasde hem. “Door de combinatie van eigen nieuws maken, erop uitgaan en veel schrijven, word je bij de PDOJ in vijf maanden helemaal klaargestoomd voor het werk op een redactie. De feedback is direct en ongezouten. Hoewel iedereen daar anders mee omgaat, zien we dit als dé manier om het vak snel te leren.”

Voorin de klas
“Mijn eerste stagedag vond ik erg spannend. Bij mijn eerste lichting studenten had ik weer bijna hetzelfde gevoel.” Geluk volbracht zijn stage op de redactie van Het Financieele Dagblad. Na drie jaar freelancen bij onder andere het FD, keek hij ineens van voorin de klas de gespannen gezichten van journalisten-in-spé in. “Ik heb zelf op hun plaats gezeten. Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, maar ik ken de pijnpunten en vervul de rol van coach.”

Met z’n allen
De rol van Geluk illustreert hoe persoonlijk de opleiding is. “Als je het goed doet, zie je in vijf maanden meer van de groep en de docenten dan van je vrienden. Van de groei die ik bij deelnemers zie, word ik enthousiast. Vroeg of laat zie ik dat bij iedereen het vuurtje gaat branden. Zo houden we toch mooi met z’n allen de Nederlandse machthebbers in de gaten.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen