Studievaardigheden

Aan het begin van je studie zul je merken dat er voor een deel andere dingen van je worden verwacht dan je gewend was in je vooropleiding. Het is verstandig jezelf af te vragen: “Wat wordt er in deze opleiding van mij verwacht en wat is daaraan anders dan ik tot nu toe was gewend? Kan ik rustig wachten met studeren tot ik instructies krijg van een docent of moet ik eerder al zelf aan de slag? Krijg ik überhaupt instructies of moet ik zelf beslissen wat ik precies moet doen?”

Veel van de instructies staan vermeld in de themaboeken. In de colleges, het vaardigheidsonderwijs (VO's) en  worden hierop aanvullingen gegeven. Ook wannéér je wat moet doen is voor een groot deel af te leiden uit de themaboeken, die zijn immers ingedeeld per onderwijsweek. Hierbij is het van belang om zelf een studieplanning te maken. 

Het is belangrijk 'realistisch' te plannen. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met allerlei factoren in je omgeving die bepalen hoeveel tijd je hebt om te studeren en wanneer je kunt studeren. Denk daarbij aan activiteiten als sporten, werken, reizen van en naar het Erasmus MC, eten, boodschappen doen, Netflixen, uitgaan, niets doen etc. Plannen betekent dus niet vanzelfsprekend dat je meer tijd aan je studie moet besteden, maar wel dat je bewust kiest wanneer je wat wilt doen, inclusief de niet-studie activiteiten. Ook zullen er af en toe onverwachte dingen gebeuren die maken dat je niet kunt studeren op de momenten die je daarvoor had bedacht. Daarvoor moet tot op zekere hoogte ruimte voor zijn in je planning. Zorg dat je je planning flexibel kunt gebruiken en hier en daar nog kunt bijstellen. Bouw enige reservetijd in.

Heb je vragen of twijfels, dan kun je die bespreekbaar maken in je tutorgroep en kun je terecht bij de studieadviseur.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen