Coronavirus (SARS-CoV-2)

Erasmus MC

Bijgewerkt op 18 maart 2020, 14.00 uur

Het Erasmus MC heeft besloten om met ingang van 13 maart 2020 alle onderwijsactiviteiten, inclusief alle toetsen, te staken. Dit geldt voor alle onderwijs van het Erasmus MC. Tot nader order blijft de medische faculteit gesloten. 

Het Onderwijscentrum is gesloten voor onderwijsactiviteiten, incl. zelfstudie. Buitenlandse stages mogen evenmin doorgaan, d.w.z.: coschappen in het buitenland en stages in het kader van het masteronderzoek in het buitenland die nog moeten starten, mogen niet doorgaan. Alléén lopende coschappen of masteronderzoeksstages in het buitenland mogen worden afgerond. Dit in het kader van het beperken van (internationaal) reisverkeer. Studenten worden vanuit hun eigen opleiding geïnformeerd over gevolgen. Dit alles is nodig in het kader van de continuïteit van zorg en bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van voldoende personeel voor de patiëntenzorg.

Advies en monitoring

Het Erasmus MC en de EUR volgen de ontwikkelingen op de voet en volgen alle maatregelen die zijn gecommuniceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast heeft het Erasmus MC een intern Outbreak Management Team dat interne richtlijnen en maatregelen vaststelt, in nauwe samenwerking met de Unit Infectiepreventie. De meest actuele informatie over het nieuwe coronavirus lees je op de RIVM-website. Het RIVM monitort de situatie in Nederland en geeft adviezen.

Bekijk antwoorden op veelgestelde vragen

Allereerst: dank! We kunnen jullie hulp goed gebruiken. Er zijn hiervoor twee routes. Voor algemene vragen hierover kun je mailen naar studentenhulppool@mfvr.nl.

Er komt in het Erasmus MC een onafhankelijk steunpunt voor studenten waar zij met de Co-Raad Rotterdam en dr. Adriaan van ’t Spijker (consulent coassistent) kunnen sparren omtrent het starten, stoppen of continueren van hun vrijwilligerswerk. Dit kan via steunpuntvrijwilligerswerk@mfvr.nl. Wil je liever telefonisch overleggen, geef dan je nummer ook via dit e-mailadres door.

Als je in de afgelopen 14 dagen in een gebied bent geweest met besmettingen of je bent in aanraking geweest met een bewezen COVID-19-patiënt en je voelt je ziek met koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, dan is het advies: 

  • Blijf thuis, reis niet als je ziek bent.
  • Zoek medische hulp. Voordat je naar een dokterspraktijk of meldkamer gaat, bel van tevoren en vertel over je recente reis en uw symptomen. 
  • Vermijd contact met anderen.
  • Bedek je mond en neus met een tissue of mouw (niet je handen) bij hoesten of niezen.
  • Was je handen na niezen of hoesten.
  • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.

Meer informatie van het RIVM.

Het Erasmus MC adviseert om alledaagse preventievemaatregelen uit te voeren om verspreiding van respiratoire virussen (virussen die infecties veroorzaken aan de luchtwegen) te helpen voorkomen. Deze maatregelen zijn:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep. In deze instructievideo van het RIVM wordt uitgelegd hoe je het beste je handen kunt wassen;
  • Bedek je mond en neus met een tissue, zakdoek of mouw bij hoesten of niezen (niet met je handen);
  • Was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen;
  • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.

Het is belangrijk om de algemene voorzorgsmaatregelen op te volgen. Daarmee voorkom je overdracht van micro-organismen, in dit specifieke geval van virussen. Dat betekent dat je het volgende doet:

  • Ik was mijn handen regelmatig;
  • Ik hoest en nies in de binnenkant van de elleboog; 
  • Ik gebruik papieren zakdoekjes en werp deze na gebruik weg;
  • Ik probeer zo min mogelijk aan het gezicht te zitten (ogen, mond, neus);
  • Ik pas altijd handhygiëne toe vóór ik iets eet of eten bereid (ook voor tussendoortjes).

Tot nu toe is er geen aanleiding om aan te nemen dat besmette personen zonder klachten voor verspreiding zorgen, dus ook niet in de thuissituatie. Wel word je gevraagd om dagelijks je temperatuur op te nemen en respiratoire klachten in de gaten te houden. Neem contact op met de GGD bij het ontwikkelen van koorts en/of andere symptomen. Het is zeker niet nodig om beschermingsmiddelen van het Erasmus MC (on)gevraagd mee naar huis te nemen. Die zijn thuis niet nodig, maar in het ziekenhuis wel.

Het testen van SARS-CoV-2 gaat in overleg met de bedrijfsarts. Voor studenten is dit nu niet mogelijk.

De mondneusmaskers die worden gebruikt in het Erasmus MC voldoen aan alle eisen die landelijk worden gesteld aan persoonlijke beschermingsmiddelen. De maskers worden patiëntgebonden gebruikt en worden na gebruik direct weggegooid. De maskers beschermen niet indien deze de gehele dag worden gedragen.

Het sluiten van de faculteit is een drastische maatregel die wij nu genoodzaakt zijn te nemen. Dit alles is nodig in het kader van de continuïteit van zorg en bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van voldoende personeel voor de patiëntenzorg in het Erasmus MC. We doen dit om erger te voorkomen en zullen ons uiterste best doen om de gevolgen hiervan voor jullie zo veel mogelijk te beperken en passende oplossingen te bieden.

Andersom rekenen wij graag op jullie begrip en op jullie medewerking in dezen. Door de snelle opvolging van nieuwe ontwikkelingen hebben wij namelijk (nog) niet op alle specifieke vragen of individuele gevallen een pasklaar antwoord. Het vergt tijd om in kaart te brengen en uit te werken wat de impact is van de genomen maatregelen. 

Ja, dat kan! In de zomermaanden (juni-juli-augsutus) zijn er alleen Open Spreekuren. Deze worden zowel telefonisch als via MS Teams gehouden. Zie voor de contactgegevens of het maken van een afspraak hier (studieadvies).

Het geplande tentamen van 2B2 op woensdag 8 april a.s. kan helaas geen doorgang vinden. Het tentamen zal in ieder geval na het onderwijs van 2B3 afgenomen worden, maar de datum is o.a. afhankelijk van opschorting van de huidige maatregelen, beschikbaarheid van een locatie, etc.

Hoewel er zoveel mogelijk gestreefd zal worden naar een datum die kort na afronding van het thema ligt, begrijpen we dat het vervelend is dat er een periode van enkele maanden tussen het onderwijs en de toetsing zal liggen. Om feedback op jullie studieactiviteiten aan te kunnen bieden, zal op woensdag 8 april de mogelijkheid worden geboden een proeftentamen te maken. Na dit tentamen organiseren we een webinar waarin onduidelijkheden kunnen worden besproken. Details over de manier waarop dit tentamen gemaakt kan worden en over het webinar volgen via Canvas.

Het onderwijs voor de bachelor Geneeskunde willen de opleiding zo snel als mogelijk hervatten. Hierover zijn verschillende partijen al volop in overleg. Vanuit de studenten zijn de MFVR en de Studentenraad hierbij aangehaakt. In kort bestek kunnen wij jullie het volgende al melden:

  • Waar mogelijk zetten we alternatieve, online vormen van onderwijs in;
  • Studenten krijgen via Canvas op specifieke onderdelen nadere informatie van de coördinator van dat onderwijs;
  • Voor elk onderwijs dat weer opgestart wordt, zullen we studenten duidelijk berichten over de vorm, deadlines en toetsing; ook dit wordt gedaan door de coördinator van dat onderwijs via Canvas;
  • Houd er rekening mee dat bij het opstarten van het onderwijs de volgorde van het programma mogelijk wordt aangepast met als doel eventuele studievertraging te beperken;
  • We doen er alles aan om de impact van genomen maatregelen te beperken, maar het is wel verstandig om er nu al rekening mee te houden dat we de roostervrije periode van eind april/begin mei mogelijk nodig zullen hebben voor onderwijs dan wel (reguliere) toetsing;
  • Daarnaast zou ook de hertentamenperiode in juli wat betreft de invulling en/of de lengte van die periode kunnen wijzigen.
  • De opleiding realiseert zich dat dit een flexibele houding van zowel student als docent vraagt.

We streven ernaar om zo snel als mogelijk het themaonderwijs weer op te starten. Dit is echter wél afhankelijk van de beschikbaarheid van docenten. Een groot aantal van hen is nu immers ook heel hard in de kliniek nodig! Houd de komende tijd de berichtgeving via Canvas en je EUR-studentenmail goed in de gaten voor belangrijke updates.

Met ingang van 13 maart 2020 zijn alle onderwijsactiviteiten, inclusief toetsen, van het Erasmus MC gestaakt. Dit betekent dat er tot nader order geen onderwijs wordt gegeven en ook coschappen worden gestaakt. Buitenlandse stages mogen evenmin doorgaan, d.w.z. coschappen in het buitenland en stages in het kader van het masteronderzoek in het buitenland die nog moeten starten. Alléén lopende coschappen of masteronderzoeksstages in het buitenland mogen worden afgerond. Dit in het kader van het beperken van (internationaal) reisverkeer.

Op 25 maart heeft de opleiding bekendgemaakt het blokonderwijs en de reguliere coschappen voor de duur van éen instroommoment stil te leggen en per 25 mei te hervatten, als de situatie dit althans toelaat.

Op 6 april is besloten dat keuze- en oudste coschappen mogen worden hervat c.q. gestart.

Met ingang van 13 maart 2020 is de faculteit tot nader order gesloten. Er wordt daarom geen onderwijs meer gegeven.

Het geplande tentamen van 2B2 op woensdag 8 april a.s. kan helaas geen doorgang vinden. Het tentamen zal in ieder geval na het onderwijs van 2B3 afgenomen worden, maar de datum is o.a. afhankelijk van opschorting van de huidige maatregelen, beschikbaarheid van een locatie, etc.

Hoewel er zoveel mogelijk gestreefd zal worden naar een datum die kort na afronding van het thema ligt, begrijpen we dat het vervelend is dat er een periode van enkele maanden tussen het onderwijs en de toetsing zal liggen. Om feedback op jullie studieactiviteiten aan te kunnen bieden, zal op woensdag 8 april de mogelijkheid worden geboden een proeftentamen te maken. Na dit tentamen organiseren we een webinar waarin onduidelijkheden kunnen worden besproken. Details over de manier waarop dit tentamen gemaakt kan worden en over het webinar volgen via Canvas.

Met ingang van 13 maart 2020 zijn alle onderwijsactiviteiten, inclusief toetsen, van het Erasmus MC gestaakt. Dit betekent dat er tot nader order geen onderwijs wordt gegeven en ook coschappen worden gestaakt. Buitenlandse stages mogen evenmin doorgaan, d.w.z. coschappen in het buitenland en stages in het kader van het masteronderzoek in het buitenland die nog moeten starten. Alléén lopende coschappen of masteronderzoeksstages in het buitenland mogen worden afgerond. Dit in het kader van het beperken van (internationaal) reisverkeer.

Op 25 maart heeft de opleiding bekendgemaakt het blokonderwijs en de reguliere coschappen voor de duur van éen instroommoment stil te leggen en per 25 mei te hervatten, als de situatie dit althans toelaat.

Op 6 april is besloten dat keuze- en oudste coschappen mogen worden hervat c.q. gestart.

Nee. Alle onderwijsactiviteiten van het Erasmus MC worden stilgelegd en de faculteit gaat dicht. Dit betekent dat ook het masteronderzoek, zowel binnen als buiten het Erasmus MC, niet mag worden voortgezet. 

Voor het masteronderzoek geldt dat we weer starten zodra de situatie het weer toe laat. Studenten die reeds waren begonnen, gaan op dat moment verder met waar ze waren gebleven. Tot die tijd mag géén nieuw masteronderzoekstraject worden gestart. Aanvragen is mogelijk, maar deze kunnen door de afdelingen (nog) niet worden gehonoreerd met een start- en einddatum.

Tot en met 31 december 2020 zijn alle buitenlandse stages, waaronder de minor, het masteronderzoek en coschappen in het buitenland vallen, stilgelegd. We handhaven deze regel om deze studieonderdelen in het buitenland in het algemeen niet toe te staan gedurende het gehele collegejaar 2020-2021, dus ook na 1 januari 2021. Wel willen we, onder strikte voorwaarden en op individuele basis, kijken naar de (on)mogelijkheden van specifieke locaties en bestemmingen, met inachtneming van de reisadviezen vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studenten kunnen bij het voorbereiden van hun plannen het beste een afspraak maken met de coördinator Internationalisering. Zie hier voor meer informatie.

Allereerst: dank! We kunnen jullie hulp goed gebruiken. Er zijn hiervoor twee routes. Voor algemene vragen hierover kun je mailen naar studentenhulppool@mfvr.nl.

Er komt in het Erasmus MC een onafhankelijk steunpunt voor studenten waar zij met de Co-Raad Rotterdam en dr. Adriaan van ’t Spijker (consulent coassistent) kunnen sparren omtrent het starten, stoppen of continueren van hun vrijwilligerswerk. Dit kan via steunpuntvrijwilligerswerk@mfvr.nl. Wil je liever telefonisch overleggen, geef dan je nummer ook via dit e-mailadres door.

Nee, vrijwillige werkzaamheden hebben niet de status van een officieel studieonderdeel.

Dan was degene die je dat verteld heeft niet goed geïnformeerd. Dit is niet mogelijk. In de brieven aan masterstudenten Geneeskunde verstuurd op 13 en 16 maart staat de enige, correcte informatie.

Nee. De Examencommissie zal hier nauwkeurig op toezien en alle examinatoren hier extra op attenderen.

Mocht dit het geval zijn, dan kun je dit melden bij de studieadviseurs Geneeskunde: studieadviseur.gnk@erasmusmc.nl.

Er is op dit moment geen duidelijkheid over hoe lang deze onderbreking zal duren. Coassistenten zullen t.z.t. zelf nieuwe afspraken moeten maken met de begeleiders van deze onderwijsonderdelen. Coschappen kunnen pas weer beginnen als al het onderwijs weer opgestart is.

Alle onderwijsactiviteiten van het Erasmus MC zijn met ingang van 13 maart 2020 stilgelegd. Wat dit in de praktijk betekent, horen studenten van de research masters via de research-mastercoõrdinatoren. Houd de berichtgeving daarom goed in de gaten.

Alle onderwijsactiviteiten van het Erasmus MC zijn met ingang van 13 maart 2020 stilgelegd. Wat dit in de praktijk betekent, horen studenten van de opleiding Nanobiology zelf. De TU Delft is penvoerder van deze opleiding. Houd de berichtgeving vanuit Delft daarom goed in de gaten.

Alle onderwijsactiviteiten van het Erasmus MC zijn met ingang van 13 maart 2020 stilgelegd. Wat dit in de praktijk betekent, horen studenten van de opleiding Klinische Technology en Technical Medicine zelf. De TU Delft is penvoerder van deze opleidingen. Houd de berichtgeving vanuit Delft daarom goed in de gaten.

Studenten kunnen voor advies contact opnemen met de Servicedesk van de EUR via 010-4088880 (optie 1) of via het contactformulier

  • Bel bij calamiteiten naar 010-4081100;
  • Bel bij internationale noodgevallen naar +31-640847882.

  • Publieksinformatienummer voor vragen over het coronavirus: 0800-1351;
  • RIVM: 030-2749111;
  • GGD Rotterdam-Rijnmond: 010-4438031.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen