Studietips en -adviezen

Het zijn roerige tijden voor ons allemaal en voor sommige studenten kan het lastig zijn om vanuit thuis door te studeren. Studeren met medestudenten kan bijvoorbeeld vaak motiverend werken en nu het niet mogelijk is om dit samen in het Onderwijscentrum te doen, zijn jullie veelal op julliezelf aangewezen. Hieronder hebben we een aantal handzame tips en adviezen gebundeld om jullie hierbij een handje te helpen. Doe er je voordeel mee!

Studietips en -adviezen

TipAdvies

Creëer structuur en regelmaat

 

In deze tijd waarin dingen voortdurend veranderen, is het handig om je steeds voor te houden dat het onderwijs zoveel als mogelijk doorgaat en vast te houden aan een vast schema van colleges en de bijbehorende studietijd. Het beste is om eigenlijk gewoon te doen alsof het een normale studiedag is! Ga op tijd naar bed, sta op tijd op. Bepaal voor jezelf een begin- en eindtijd van je studiedag.
Maak een duidelijk onderscheid tussen studeren en gewoon thuis zijn

Bereid je voor op de dag en doe dit zoals je dit normaalgesproken op een gewone weekdag ook zou doen. Blijf dus niet in je pyjama zitten, maar kleed je aan, ontbijt en poets je tanden zoals elke ochtend om in de “getting things done”-modus te komen.

Richt een aparte studieplek in (zonder te veel afleidingen)

Idealiter studeer je op een plek die ingericht is om langere perioden te studeren. Het is daarom misschien niet zo’n goed idee om in de woonkamer te blijven zitten waar je huisgenoten ook nog rondhangen. Zorg ook voor een schoon en georganiseerd bureau met alleen de studieboeken en andere dingen die je nodig hebt om te studeren. Houd je koffie/thee/water/snacks in de buurt, zodat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen. Doe ook je telefoon uit of leg het in een andere kamer. Wanneer je last hebt van omgevingsgeluiden kan het helpen om oordoppen te gebruiken of bijvoorbeeld een koptelefoon met noise cancellation.

Maak een planning

Maak zo concreet mogelijk voor jezelf wat je in een bepaalde week gedaan wilt krijgen. Welke opdrachten wil je af hebben? Welke Hoorcolleges wil je gekeken hebben? Al deze taken verdeel je over de verschillende dagen van de week. Dit helpt je om je dag zo efficiënt mogelijk in te vullen.

Naast de taken die je voor de studie wilt doen, is het ook belangrijk om dingen als ontspanning en je bijbaan in je planning op te nemen, zodat het een realistisch geheel wordt en het je overzicht biedt.

Werk in korte studieperioden

In de huidige situatie kan het zijn dat alle structuur om te studeren (en andere dingen) helemaal is weggevallen. Probeer daarom jezelf te dwingen om een vaste structuur aan te houden. Werk bijvoorbeeld zo geconcentreerd mogelijk in blokken van 45-60 minuten, waarna je een korte pauze van ongeveer 15 minuten neemt. Dit is een effectieve manier om de werkdag overzichtelijk op te breken en je concentratieniveau te behouden. Om geconcentreerd te werken en te zorgen dat je op tijd pauze neemt kan je ook gebruik maken van de tomato-timer, een web app gebaseerd op de Pomodoro Technique.

Pauzeren is belangrijk!

Vergeet niet om genoeg pauzes te nemen. Kom achter je bureau vandaan om te lunchen. Vergeet ook niet om voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Ga bijvoorbeeld even naar buiten voor een blokje om of zoek een 7 Minute Workout app op. Het werkt bevorderlijk voor het studeren als je je fit voelt. Zorg er daarom ook voor dat je gezond eet. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen. Gemiddeld heeft een mens zo’n 7-9 uur slaap per dag nodig.

Blijf verbonden met andere studenten

Probeer alternatieve manieren te vinden om elkaar te ontmoeten. Creër platforms, kijk samen een Netflixserie of leuke film of pak je telefoon om even gezellig bij te kletsen in plaats van almaar te scrollen door Instagram, Facebook of YouTube. Wees aardig tegen elkaar en zorg ook voor elkaar! Vooral als je alleen woont en geen huisgenoten hebt, is het belangrijk om regelmatig contact te houden met familie en vrienden.

Samen in het Onderwijscentrum studeren, kan heel motiverend werken. Helaas is dat nu even niet mogelijk, maar samen digitaal studeren kan natuurlijk wel! Je kunt bijvoorbeeld aan het begin van de dag met elkaar bespreken wat je op een dag gaat doen.

Wees gericht op de online colleges/het online onderwijs

Nu het meeste onderwijs online wordt aangeboden, is het heel verleidelijk om door andere websites te browsen die niets met de studie te maken hebben. Om dat te voorkomen zijn er handige browser add ons die je kunnen helpen om je aandacht op de studie gericht te houden: Stayfocused (voor Chrome) of Leechblock (voor Firefox). Met deze add ons kun je bepaalde websites voor een bepaalde tijd (laten) blokkeren. 

Extra tips om afleiding te voorkomen: maak notities tijdens online onderwijs om geconcentreerd te blijven luisteren of kijken. Een simpele manier om je niet door andere websites te laten afleiden is door het beeld op fullscreen te zetten. 

Onthoud: je hebt een klus te klaren en je bent zèlf verantwoordelijk!

In de huidige situatie waarin we allemaal thuis moeten blijven studeren en werken, voelt het misschien alsof je een beetje vakantie hebt door de extra vrijheid die je hebt (of het gevoel van extra vrijheid...). Onthoud vooral dat dit niet zo is en dat het geheel aan jouzelf is om te blijven studeren en te werken aan jouw studievoortgang.

Vraag om hulp

Als je merkt dat het niet zo goed gaat, bespreek dit dan met je studiegenoten. Je kunt elkaar tips geven. Uiteraard kun je ook bij de studieadviseurs terecht. Zie hier voor meer informatie.

 

Tips voor online studeren

TipAdvies
Bereid je voor

Zorg dat je ruim voor de start van een live online college klaar bent om mee te doen en zorg dat je de benodigde studiematerialen, technologie en een goede internetverbinding hebt om het onderwijs te kunnen volgen.

Doe actief mee en maak aantekeningen

Online colleges volgen kan lastiger en vermoeiender zijn dan normaal. Probeer daarom om zo actief mogelijk mee te doen bij een college. Stel vragen aan je docent als je behoefte hebt aan meer uitleg. Maak ook aantekeningen zodat je de studiestof beter kan onthouden.

Verwerk en evalueer

Ga na een online college of het lezen van een hoofdstuk na of je alles goed hebt begrepen. Probeer de leerstof samen te vatten, bespreek het met studiegenoten en vraag om hulp als je dingen gemist hebt of niet begrijpt. Plan aan het einde van de week wat tijd in om te evalueren hoe het studeren ging. Door stil te staan bij wat er goed of minder goed ging kan je je studievaardigheden verbeteren.

Bekijk de instructievideo op CanvasBekijk hier de instructievideo gemaakt door het Erasmus MC over de regels en richtlijnen voor online onderwijs op Canvas.


Bron: Bovenstaande tips zijn ontleend aan de informatiesheet van de TU Delft voor studenten van de opleiding Nanobiology.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen