Gezondheidsrisico's en vaccinatieprotocol

Op sommige buitenlandse bestemmingen loopt de student een verhoogd risico op bepaalde infectieziekten. Sommige hiervan kunnen worden voorkomen door vaccinaties, preventieve medicatie en insectenwerende maatregelen. Het is daarom van belang om tijdig te informeren naar de te nemen preventieve maatregelen en vaccinatieschema's bij de Travel Clinic Erasmus MC of de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam.

Hieronder staan een aantal maatregelen voor specifieke infectieziekten uitgewerkt. Klik op het uitklapmenu voor meer informatie. Lees daarnaast ook het vaccinatieprotocol van het Erasmus MC door voor meer informatie over vaccinering en preventie.

Als je stage gaat lopen in een gebied met een matig tot hoog infectierisico op tuberculose, raden we je dringend aan om voor vertrek een Mantoux-test te laten verrichten. Twee maanden na terugkomst in Nederland dient je deze test te herhalen.

Als je werkzaam bent geweest in een buitenlands ziekenhuis dien je voordat je in een Nederlands ziekenhuis zijn opleiding gaat vervolgen, te worden gescreend op MRSA-neusdragerschap. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Screeningsunit van de Afdeling Arbo & Milieu, tel. 010-7034426. Er zijn voor Erasmus MC-studenten geen kosten verbonden aan de MRSA-test.

Studenten die naar een gebied gaan waar HIV endemisch voorkomt, wordt aangeraden een HIV-Post-Exposure-Profylaxe (PEP) mee te nemen. Een PEP-set bestaat uit een kuur HIV-remmers waarmee de kans op infectie na bijvoorbeeld een prikaccident flink wordt verkleind. Het Erasmus MC verstrekt indien nodig HIV-PEP-sets aan Geneeskundestudenten die voor hun studie naar het buitenland gaan. De sets worden uitgereikt door de afdeling Arbo & Milieu. Hierbij krijgt de student een mondelinge uitleg en een instructie op papier. Het aanvraagformulier voor de HIV-PEP-set vind je op SIN-Online.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen