Phishing: trap er niet in!

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting op het internet. Vaak vindt phishing via e-mail plaats. De e-mail lijkt te komen van een betrouwbare instantie, bijvoorbeeld een bank. Namens de zogenaamde instantie wordt de ontvanger meestal verzocht om zijn inloggegevens te controleren. In de mail staat dan een link waarmee de oplichter de ontvanger vervolgens naar een valse website lokt. Op die manier ontfutselt de oplichter de inloggegevens van het nietsvermoedende slachtoffer.

Wanneer u op een link in een phishing e-mail klikt, komt u op een namaak-website die afkomstig lijkt van een betrouwbare instantie. Indien u via deze website inlogt met uw inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer, krijgt de oplichter uw persoonsgegevens in handen. Daarmee kan hij misbruik maken van uw gegevens door bijvoorbeeld geld van uw rekening te halen.

Hoe herkent u een phishing e-mail?

Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte betrouwbare e-mail. Toch zijn er kenmerken waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen:

  • Gerenommeerde bedrijven zoals banken en creditcardmaatschappijen vragen u nooit om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden. Ook de Erasmus Universiteit zal nooit om uw ERNA-gegevens vragen!
  • Phishing e-mails spelen vaak in op uw angst opgelicht te worden of om uw account kwijt te raken.
  • Een phishing e-mail is in veel gevallen onpersoonlijk (bijvoorbeeld 'Beste klant'). Maar let op, ook een gepersonaliseerde e-mail kan nog steeds nep zijn!

Meer informatie over phishing mail en kennistest

Omdat phishing mail een algemeen probleem is, kunt u hierover op internet veel informatie vinden en uw kennis testen. Betrouwbare bronnen zijn:

https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/nepmails-en-phishing
https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/mijn-bank-vraagt-om-mijn-inloggegevens/
http://www.risicosinbeeld.nl/homepage/Hoe_herken_je_phishing
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/phishing-quiz
https://www.politie.nl/themas/phishing.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Phishing