Symposium ‘Mensenwerk: over gedragseffecten in de auditprofessie'

Erasmus School of Accounting & Assurance
Begindatum

vrijdag, 29 jun 2018, 13:30

Einddatum

vrijdag, 29 jun 2018, 16:30

Campus Woudestein

In 1993 zijn we gestart met de opleiding Internal/Operational Auditing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit jaar bestaat de opleiding, die inmiddels Internal Auditing & Advisory heet, 25 jaar.

Vrijdagmiddag 29 juni 2018 organiseren we het symposiumMensenwerk: over gedragseffecten in de auditprofessie'.

Aan het bijwonen van dit symposium zijn geen kosten verbonden.

Programma:

Inloop vanaf 13.00

Onder leiding van dagvoorzitter prof.dr. Mark van Twist, wetenschappelijk directeur van de opleiding Internal Auditing & Advisory, zullen de volgende sprekers een bijdrage leveren.

Prof.dr. Henriëtte Prast: Slechte audit, geen slechte auditor: over de psychologie van oordeelsvorming en gedrag

Henriëtte Prast is hoogleraar Finance aan de Universiteit van Tilburg. Ook is ze onder andere lid van de Eerste Kamer (D66), voorzitter van de Foundation for Auditing Research en lid van de RvC van AZL. Ze is een toonaangevend deskundige en opinieleider op het gebied van de gedragseconomie en de implicaties daarvan voor beleid en toezicht. Van 2008 tot 2013 stond zij in de Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders.

Prof.dr. Kirsten Rohde: Nu even niet

Uitstelgedrag is een bekend fenomeen. Eénmalig uitstellen kan heel rationeel zijn. Zo gauw we echter zonder goede reden herhaaldelijk uitstellen, en ons niet houden aan de plannen die we gemaakt hebben, kunnen er problemen ontstaan. Waarom hebben velen de neiging om af te wijken van eerder gemaakte plannen? Zijn onze plannen te ambitieus? Of hebben we te weinig wilskracht om onze plannen uit te voeren? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen hun plannen tot uitvoering brengen? Kirsten Rohde is bijzonder hoogleraar Gedragseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een focus op intertemporele keuze.

Prof.dr. Bob Hoogenboom: Gevraagd: streetfighters in de Audit praktijk

Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic accounting aan de Nyenrode Business universiteit. Hij publiceerde recent Politie en liefde in een onveilige wereld (BoomCriminologie 2017) en doet momenteel onderzoek naar de diepgang van professionele dialogen tussen internal audit, auditcommissies, RvC en accountants. Hij gebruikt zijn held Jack Nicholson in One Flew over Cuckoo’s Nest (1975) om zijn punt te maken.

John Bendermacher RA CIA

Chief Audit Executive van ABN AMRO en Vice Chair Professional Practices in de Executive Committee van IIA Global, zal vanuit zijn ervaring een korte reflectie geven op het thema van het symposium.

De sprekers zullen afgewisseld worden met korte films met een aantal interviews.

Na 16.30 uur feestelijke borrel

• Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA) is als onderwijsinstelling erkend door de NBA en daardoor gerechtigd om PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten. Het aantal PE-uren voor dit symposium is 3.

Aan het bijwonen van dit symposium zijn geen kosten verbonden

Miranda Snel-Gortemaker

E wsnel@ese.eur.nl