Masterclass Circulaire Economie

kansen, uitdagingen en oplossingen

Op 4 oktober 2018 organiseert het ESAA Executive Program CSR een masterclass over Circulaire Economie. In deze tijd waarin grondstoffen schaarser worden en moeilijker te winnen zijn én onze afvalberg blijft groeien, is de omschakeling naar een circulaire economie essentieel. In een circulaire economie worden producten en grondstoffen maximaal hergebruikt en wordt vernietiging van waarde geminimaliseerd. Dit in tegenstelling tot een zogenaamde lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

Bedrijven staan hedendaags voor een grote uitdaging; hoe maken we de transitie naar een circulaire economie. Voor een succesvolle transitie moeten bedrijven op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen met bijbehorende waarde proposities en verdienmodellen.

De circulaire economie biedt veel kansen voor bedrijven: innovatie, slimmer (her)gebruik van grondstoffen, afval reductie en ketensamenwerking. Tegelijkertijd staan bedrijven ook voor veel uitdagingen om de transformatie van lineaire naar circulair vorm te geven: het drastisch aanpassen van productontwerp en/of materiaalkeuze, herinrichten van de interne organisatie, het maken van nieuwe afspraken met leveranciers en het vinden van investeerders. Welke kansen biedt de circulaire economie aan uw organisatie? Waar zit de kansen voor circulariteit, bijvoorbeeld in de input, het product zelf of het gebruik van het product? Welke transitie, zowel op bedrijfsniveau, sector of systeem, is nodig om dit te realiseren? Welke dilemma’s komen hierbij kijken en welke oplossingen heeft u voorhanden? Wat zijn Best Practices en wat kunt u daarvan leren?


Programma

15.30 uur -  Ontvangst

16.00 uur – Opening door Karen Maas

16.15 uur – Guido Braam
Macro uitdagingen en oplossingen, trends, waar staat Nederland en rol van het bedrijfsleven

17.15 uur – Dionne Ewen
Hoe kunnen bedrijven invulling geven aan circulaire economie. Welke businessmodellen zijn er en wat zijn de pro’s en con’s?

18.15 uur – Eenvoudige maaltijd

19.00 uur – Aart Roos
Waar loop je als bedrijf die zich inzet voor circulaire economie tegenaan? Waar liggen de kansen en wat zijn de uitdagingen?
Vanuit de praktijkcase van Auping neemt Aart Roos de deelnemers mee in de praktijk.

20.00 uur – Vragen – Karen Maas

20.30 uur – Einde Masterclass met aansluitend een borrel


Locatie

C-Beta
Rijnlanderweg 916
2132 MN Hoofddorp

De circulaire economie moet grotendeels nog worden uitgevonden. Eén van de plekken waar dat gebeurt, is C-Bèta. Een oude hoeve aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp, een toplocatie in de Valley op Schiphol Trade Park. De hoeve zelf is al een verrassend voorbeeld van circulair denken: ze is getransformeerd tot een inspiratieplek voor iedereen die iets wil met de circulaire economie. Ondernemers, overheden, investeerders, onderzoekers en adviseurs.

 

Sprekers

Guido Braam
Tijdens zijn carrière heeft ondernemer Guido Braam een aantal impactvolle bedrijven opgezet en bestuurd, die zijn samengebracht in zijn bedrijf Powered by Meaning. Van 2009 tot 2012 was hij mede-eigenaar bij Kirkman Company en in 2013 besloot hij zich te concentreren op de overgang naar een circulaire economie en werd CEO van Circle Economy. Guido is momenteel lid van de raad van commissarissen van HCH. Na drie jaar begon Guido aan een nieuwe onderneming met zijn C-Creators; zij brengen de circulaire economie in de praktijk in de regio Amsterdam. Het belangrijkste doel de komende jaren is om de circulaire vraag in de bouwsector op te schalen. Guido investeert in bedrijven die willen transformeren van een zakelijk businessmodel naar een circulair bedrijfsmodel.

Dionne Ewen
Dionne is consultant bij Kirkman Company. Zij is betrokken bij adviestrajecten over de circulaire economie en heeft zich gespecialiseerd op strategievorming en organisatie inrichting. Dionne adviseert en begeleidt organisaties bij het implementeren van strategie in de organisatie.

Aart Roos
Aart is voormalig CEO van Koninklijke Auping bv (2012-2017). Voor zijn komst naar de producent van duurzaam en optimaal slaapcomfort vervulde hij internationale marketing en general management rollen bij achtereenvolgens Koninklijke Grolsch (1990-1995), Whirlpool Europe (1995-2009) en DMG/Mandemakersgroep (2009-2012). Bij Koninklijke Auping realiseerde hij een turnaround. Met grote passie en visie heeft hij van Koninklijke Auping een inspirerend voorbeeld gemaakt voor circulaire bedrijfsvoering binnen de Nederlandse maakindustrie. Aart zet zich graag in als key-note speaker om de uitdagingen en kansen van circulair ondernemen vanuit de praktijk voor het voetlicht te brengen.


Kosten en aanmelden

Prijs: € 495,- ( € 345,- voor CSR Alumni) incl. maaltijd en het boek Route Circulair

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier

 

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Program Coordinator:

Henny van den Bergh

E-mailadres
Telefoon
010 - 40 81 521
Kamer
Van der Goot Building, Kamer M5-32
Adres

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PARotterdam
Nederland

Postadres                       ESAA Erasmus Universiteit Rotterdam
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam