Janneke Klijn, directeur/bestuurder van woningcorporatie Wold & Waard, werkt met vastgoed én met mensen. In 2020 volgde ze de executive master Het Rendement van Geluk aan de Erasmus Universiteit. “Ik werd getriggerd door de titel van het programma. De combinatie van de cijfers en de softere kant. Wat levert geluk op? Hoe krijg je meer voor elkaar als je goed in je vel zit?”
In Het Rendement van Geluk wordt het begrip geluk uiteengerafeld aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. “Het was een eyeopener dat er zoveel onderzoek naar geluk gedaan is”, zegt Klijn. “We leerden alle aspecten van geluk beter kennen en dat gaf meer inzicht. Bijvoorbeeld in hoe het kan dat mensen vreselijke dingen meemaken en toch gelukkig zijn en andersom.”
Dominee
Behalve wetenschappelijk onderzoek komen bij Het Rendement van Geluk verschillende sprekers langs. “Van een directeur van de Rabobank tot een dominee uit Rotterdam. Daarmee werd bevestigd dat geluk iets is wat ons allemaal aangaat, of je nu profit of non-profit werkt. Geluk is universeel en verbindend en als je daar iets mee kunt, dan kun je iets met mensen. En dus met werk”, vindt Klijn.
Om de opleiding te volgen reisde Klijn vanuit Groningen op meerdere vrijdagen naar Rotterdam. Op vrijdagavond betekende dat nog een terugreis van drie uren. “Toch kwam ik er nooit moe vandaan. Dat komt omdat het volgen van zulke opleidingen voor mij een energiebron is. Dat is een belangrijke les die me bijgebleven is van het programma. Er wordt vaak gesproken over werkdruk en overwerken. Maar wie veel plezier in zijn werk heeft, vindt dat helemaal niet erg. Veel belangrijker is het om te kunnen opladen. Als dat in evenwicht is, dan kun je veel aan. Het is dus handig om je eigen energiegevers te kennen. Waar word je nooit moe van? En vervolgens moet je zorgen dat die energiegevers vaak genoeg op de agenda staan.”
Energiebron
Klijn paste de inzichten van de executive master in haar persoonlijke leven toe, toen ze merkte dat ze in een drukke periode wel heel vaak een afspraak met haar zus verstek liet gaan. “Terwijl contact met vrienden en familie juist zo’n belangrijk aspect van geluk is! Dat heb ik toen bewust omgegooid.” Door de voorbeelden die ze in de opleiding gehoord heeft of zelf meemaakte, vindt Klijn het makkelijker om met collega’s het gesprek over geluk te voeren. “Ik praat vaker over waar mensen energie van krijgen, in plaats van over wat ze moeilijk vinden op het werk. Dat is een fijne en positieve manier om te praten, geeft inzicht in geluk en helpt mensen een betere balans te vinden. Als organisatie willen we dit type gesprekken onderdeel laten zijn van ons systeem, bijvoorbeeld door het standaard in voortgangs- of eindejaarsgesprekken op de agenda te zetten.”
- Meer informatie
Wil je meer weten over werkgeluk en de toegevoegde waarde voor organisaties? Bekijk dan het executive program Het Rendement van Geluk.
- Gerelateerde content