TRANSPARANTIE in TRANSFORMATIE
Symposium Auditing opleidingen 2019

Symposium ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Post-Master opleiding IT-Auditing & Advisory

• Vrijdag 28 juni 2019, 13.00-17.00 uur

Dagvoorzitter: prof.dr. Egon Berghout EMITA CISA

Sprekers:

prof.dr. Walter Baets
drs. René Blommers RA EMITA
Frits Klaver MSc
Julia Janssen

Tom Ooms MSc RE RA

Programma:

13.00-13.30 uur

Inloop

13.30-13.40 uur

Opening dagvoorzitter prof.dr. Egon Berghout EMITA CISA

13.40-14.05 uur

Onze exponentiele wereld: wie orde zaait zal chaos oogsten

We worden om de oren geslagen met exponentiele technologieën (deep learning, artificiele intelligentie, semantiek, big data, robotica, virtuele realiteit) en met allerlei voorspellingen over de ‘singularity’. We hoeven niet geleefd te worden door de technologie, we ‘moeten’ niets, maar als we zelf de toekomst willen creëren, moeten we wel begrijpen in welke wereld we leven.

Prof.dr. Walter Baets is Professor Emeritus van de University of Cape Town en consultant in complexiteit, collective intelligentie en transformatie. Zo is hij onder meer kwartiermaker voor de Eindhoven Engine Academy. Voordien was hij dean/director van de Graduate School of Business of the University of Cape Town en de Allan Gray Chair in values-based leadership.

14.05-14.30 uur

Grensverleggend: Toezicht op aldoor groeiende goederenstromen

De Douane houdt toezicht op EU-grensoverschrijdende goederenstromen. De aldoor groeiende handelsvolumes leiden tot veranderingen in de wijze waarop het toezicht van de Douane wordt vormgegeven. Trusted traders, trusted trade lanes en het bij elkaar brengen van fysieke goederenstromen en de daaraan gerelateerde data spelen hierbij een rol.

Drs. René Blommers RA EMITA is sinds 2015 werkzaam als IT-Auditor bij Belastingdienst/Douane, waar hij eerder ook als accountant heeft gewerkt. Daarvoor heeft hij bij de gemeente Rotterdam gewerkt.

14.30-14.55 uur

Transparantie door impact

Rapporteren over duurzaamheid, impact, de VN doelen: het is tegenwoordig het minimale wat elke grote multinational doet. Het kost vele uren, van vaak een heel team, maar hoe duurzaam zijn deze bedrijven nou eigenlijk echt? Met andere woorden, wat is de impact die ze hebben op de maatschappij? Frits Klaver neemt je mee in de transformatie die bedrijven hebben ondergaan om hun impact op de maatschappij te meten en te rapporteren en welke ontwikkelingen je kunt verwachten in de nabije toekomst.

Frits Klaver MSc werkt bij KPMG Sustainability. Hij helpt organisaties over de hele wereld om hun maatschappelijke impact te meten en te verbeteren, met behulp van KPMG’s True Value methodologie. Door bedrijven naast een financiële lens ook een maatschappelijke impact lens te geven, probeert hij de wereld versneld te verduurzamen. Hij geeft leiding aan KPMG’s wereldwijde True Value netwerk.

PAUZE

15.20-15.45 uur

Het product van de internet economie.

De productie van data is een vorm van arbeid. Arbeid die in toenemende mate intensiever en frequenter voorkomt. Momenteel gaat het loon uit deze verdiensten naar big-tech bedrijven. Nu we ons nog in het genesis van het informatietijdperk bevinden is het van essentieel belang om systemen te ontwikkelingen waarbij eigenaarschap van data vanzelfsprekend wordt. “U bent geen Facebookgebruiker, klant van Amazon, Googlegebruiker of Netflix kijker. U bent een product dat bestaat uit informatie. De data die u maakt mede door voorkeuren, gedragseigenschappen, contacten, zoekopdrachten en uitgaven zijn uw ingrediënten.”

Julia Janssen is design researcher met een achtergrond in grafisch ontwerp (ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem 2012-2016). Haar onderzoek richt zich voornamelijk tot eigendomsrechten van persoonlijke data en de monetaire waarde van online gedrag. In haar werk stelt ze de toekomst van privacy ter discussie en geeft ze inzicht in de complexe wereld van de data economie.

15.45-16.10 uur

Digitale verandering & beheersing bij nieuwe technologie

Een introductie tot de belangrijkste risico's rondom digitale transformatie en nieuwe technologieën zoals Blockchain, Robotics Process Automation en Artificial Intelligence.

Tom Ooms MSc RE RA is senior manager bij PwC. Hij heeft meer dan 13 jaar ervaring, variërend van rollen als financieel & IT-auditor tot IT / technology advisor. Hij heeft ervaring met het helpen verbeteren van de organisatieprestaties door beter risicobeheer, het verbeteren van interne controles en het vinden van efficiëntieverbeteringen in bedrijfsprocessen..

16.10-16.30 uur

Afscheid Jan Pasmooij en Afsluiting door de dagvoorzitter

Meld u aan!

Bijwonen van het symposium is kostenloos maar aanmelding is noodzakelijk i.v.m. PE-registratie.

PE-uren

• PE-uren: 3 uur. ESAA is als onderwijsinstelling erkend door het NBA en is daardoor gerechtigd PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten.

Meer informatie:

E: esaa-auditing@ese.eur.nl