Economie en Bedrijfseconomie

Florence Arke

Het was al snel duidelijk wat ik wilde studeren. Vanaf de 4e klas was de keuze voor mij gemaakt dat ik verder wilde met het leukste vak op school: Economie. De vraag was alleen: op welke universiteit? Na het bezoeken van een Open Dag op de Erasmus Universiteit wist ik het zeker; hier wil ik studeren! De sfeer was geweldig en de kwaliteit van de studie sprak mij erg aan.

Inmiddels ben ik tweedejaars student en heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Met Economie en Bedrijfseconomie krijg je met allerlei verschillende onderdelen van de economie te maken. Dit maakt het zo leuk. Mijn favoriete vak is Micro-economie, omdat ik het interessant vind om te weten hoe individuen beslissingen maken over het wel of niet kopen van goederen en diensten. Daarnaast biedt de universiteit je diverse mogelijkheden om jezelf op verschillende manieren te ontplooien en uit te dagen.

Het studentenleven is ook volop aanwezig in Rotterdam. Zo ben ik in mijn eerste jaar direct op kamers gegaan en lid geworden bij een studenten- en studievereniging.

Mijn tip: bezoek een Open Dag en/of een Meeloopdag! Alleen dan ontdek je de sfeer op een universiteit en zie je pas hoe de studie er echt uit gaat zien.

Heb je een vraag aan Florence? Stuur dan een email.

Joris van Eijk

Op de middelbare school vond ik Economie en Management & Organisatie de leukste vakken, dus ik wilde ‘iets met economie’ gaan doen. De bachelor Economie en Bedrijfseconomie is erg breed en daarom voor mij de perfecte studie. Hoewel mijn interesse vooral ligt bij bedrijfseconomie, ben ik blij dat ik ook leer over bijvoorbeeld macro-economie en internationale economie. Daardoor zie ik hoe de economie één groot geheel is.

De goede naam van de Erasmus School of Economics (ESE) heeft zeker een rol gespeeld bij het maken van mijn studiekeuze. Ik merk nu waar die goede naam vandaan komt: De ESE hecht veel waarde aan een kritische en analytische houding. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik altijd moet uitleggen wat mijn uitkomst van een opgave betekent. Maar ook dat ik niet schrik als ik een ‘ingewikkelde’ formule zie.

Studeren is, als je het goed doet, vooral heel erg leuk. Halverwege het tweede jaar kreeg ik het vak gedragseconomie. Ik heb twee maanden lang genoten van de stof! Dat vak verklaart met behulp van psychologische inzichten wat het economisch vakgebied niet kan verklaren. Door dit vak gedragseconomie wil ik de master Behavioral Economics gaan volgen.

Tegen nieuwe studenten zou ik willen zeggen: ga vanaf dag één helemaal voor je studie en doe dingen buiten je ‘comfort zone’!

Alexander Vermeeren

Met een accountant als vader en een boekhouder als moeder kreeg ik economie met de paplepel ingegoten. Het was niet voor niets dat ik al vanaf de 4e klas wist dat ik economie wilde gaan studeren en toen ik ging proefstuderen op de Erasmus Universiteit wist ik zeker dat dit de goede opleiding zou zijn.

Inmiddels zit ik in het tweede jaar en heb ik nog geen moment spijt gehad. Ik vind vooral het bedrijfseconomische gedeelte van de studie erg interessant maar daarnaast vind ik het belangrijk de algemene economie te begrijpen.

Het moeilijkste aan studeren is de discipline die een student nodig heeft. In je eerste jaar zal je gemiddeld 14 uur per week college hebben, wat betekent dat je de rest van de week zelf moet inplannen. Je mag zelf beslissen hoe je deze tijd invult.

In mijn eerste jaar ben ik ook lid geworden bij een studentenvereniging en bij de studievereniging EFR. Een logisch gevolg was dan ook dat ik in mijn eerste jaar op kamers ben gegaan. Om zo actief mogelijk mee te doen aan het studentenleven, doe ik meerdere commissies bij zowel mijn studentenvereniging als mijn studievereniging en daarnaast geef ik voorlichting aan middelbare scholieren voor de studie Economie & Bedrijfseconomie.

Mijn tip: Geniet van je studentenleven, maar zonder studie geen studententijd.

Nancy Maassen

Ik ben blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen, maar ik vond het niet gemakkelijk om die keuze te maken! Nadat ik had besloten dat ik iets met economie wilde studeren, bezocht ik veel open dagen en daarna hield ik 2 opleidingen over: Economie & Bedrijfseconomie en Bedrijfskunde.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor Economie & Bedrijfseconomie, omdat dit een bredere studie is met uiteenlopende vakken zoals Accounting, Finance, Fiscaal en Marketing. Hierdoor krijg je wel een idee wat je echt leuk vindt en waar je je uiteindelijk in gaat ‘specialiseren’. Zelf vond ik Marketing echt heel leuk. Hierbij moest ik bijvoorbeeld een project doen over hoe Sony de nieuwe Playstation moet lanceren. Geloof me, er komt meer bij kijken dan dat je gedacht had! Zo krijg je wel meer interesse in al deze processen vind ik en ga je er anders tegenaan kijken.

Mijn tip: oriënteer je goed. De Erasmus School of Economics organiseert veel activiteiten zoals open dagen en proefstuderen, door deze evenementen te bezoeken krijg je een goed beeld van de inhoud van de studie en wat je er mee kan na het behalen van je diploma. Cruciaal om goed voorbereid een gefundeerde keuze kan maken!