Arbeidstekort door vergrijzing

Maandag, 16 oktober 2017

Door vergrijzing dreigt in de toekomst een groot arbeidstekort te ontstaan. Volgens Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, heeft dat zeker ook positieve kanten. Daarnaast brengt technologische ontwikkeling veel onzekerheden met zich mee met betrekking tot de arbeidsmarkt. Op AD.nl geeft van Ours commentaar. 

Consul-Generaal VS David McCawley geeft inspirerend gastcollege

Donderdag, 12 oktober 2017

Op woensdag 12 oktober 2017 had Erasmus School of Economics de eer om David McCawley, Consul-Generaal van de Verenigde Staten in Amsterdam, en Tom Coleman, Hoofd van de Economie van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, te ontvangen. McCawley en Coleman waren uitgenodigd door professoren Julian Emami Namini en Maarten Bosker. Ongeveer 500 studenten namen deel aan het inspirerende gast college, dat werd georganiseerd in samenwerking met de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, EFR.

Zoektocht naar nieuwe voorzitter Federal Reserve wordt komende weken beslecht

Donderdag, 12 oktober 2017

In de komende twee tot drie weken zal bepaald worden wie er vanaf 4 februari 2018 de machtigste man of vrouw van de financiële wereld zal zijn, door de benoeming van een nieuwe Fed-voorzitter. Doordat het termijn van de huidige voorzitter, Janet Yellen, afloopt, heeft het Witte Huis de kans om zijn eigen stempel op het stelsel van Amerikaanse centrale banken te drukken. Hoewel de voorzitter niet in haar eentje de hoogte van rente vast stelt, is de positie van voorzitter bepalend voor de richting van de Fed.

'Nederlandse beurs aantrekkelijker bij afschaffen dividendbelasting'

Donderdag, 12 oktober 2017

De afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet zal voor weinig verandering zorgen bij de Nederlandse beleggers, maar volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, wordt Nederland voor buitenlandse beleggers aantrekkelijker.

Plastic kan beter achteraf worden gesorteerd

Donderdag, 12 oktober 2017

Nederlanders zijn massaal plastic afval aan het scheiden, maar dit blijkt niet erg efficient. Uit onderzoek van Elbert Dijkgraaf, hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan Erasmus School of Economics, blijkt dat we op deze manier 180 euro per persoon betalen om een ton CO2 te vermijden. In de uitzending van EenVandaag geeft Dijkgraaf een toelichting. 

'Opvallende keuze Europese Commissie'

Woensdag, 11 oktober 2017

Ierland moet van de Europese Commissie €13 mld terugvorderen bij Apple. Het bedrijf heeft volgens de Commissie jarenlang te weinig belasting betaald, wat door de Commissie wordt gezien als staatssteun. Tot op heden heeft Ierland dat bedrag niet geïnd. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics en directeur van wetenschappelijk bureau Deloitte, geeft bij BNR Nieuwsradio commentaar. 

Meer dan duizend studenten Erasmus School of Economics trainen academische vaardigheden online

Woensdag, 11 oktober 2017

Sinds dit academisch jaar kunnen eerstejaars studenten van Erasmus School of Economics ook online oefenen met presenteren, pitchen en feedback geven. Bij het vak Academische Vaardigheden is nu, naast het werken in kleine werkgroepen die worden begeleid door student-assistenten, ruimte voor individuele oefening met behulp van een online trainingsprogramma. 

'Kabinet van gemiste kansen'

Woensdag, 11 oktober 2017

Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, was de afgelopen dagen verschillende keren in de media met een reactie op het regeerakkoord. Volgens Jacobs mist het kabinet kansen door niet te investeren in structurele hervormingen. 

The Measurement of Wellbeing in Economics: Philosophical Explorations

Woensdag, 11 oktober 2017

Welzijn – in andere woorden: hoe goed onze levens voor ons zijn – kunnen we dat meten? Er zijn verschillende maten die gebruikt worden in de economie en andere sociale wetenschappen. Maar elk van deze maten is vatbaar voor methodologische problemen, en elk van de maten is gebaseerd op ideeën over welzijn die filosofisch controversieel zijn. Is er wel een correct antwoord op de vraag: hoe moeten we welzijn meten? Tijdens zijn onderzoek ontdekte Willem van der Deijl, promovendus van Erasmus School of Economics en de Faculteit der Wijsbegeerte, dat dit misschien wel niet het geval is. Op donderdag 26 oktober verdedigt Willem van der Deijl zijn PhD thesis ‘The Measurement of Wellbeing in Economics: Philosophical Explorations’. Promotors zijn de hoogleraren Harry Commandeur, Jack Vromen en Werner Brouwer.

Geslaagde waarderingsbrunch voor ondersteunend personeel

Dinsdag, 10 oktober 2017

Alweer voor de 8e keer in successie genoten collega's van diverse ondersteunende diensten op dinsdag 10 oktober 2017 van een uitgebreide brunch die hen werd aangeboden door Erasmus School of Economics.