‘Robo-advies gaat financiele diensten voor meer mensen betaalbaar maken’

Maandag, 20 maart 2017

Robo-advies, oftewel geautomatiseerd financieel advies, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar op termijn zou het financiële adviezen en producten voor veel consumenten beter betaalbaar en toegankelijker kunnen maken. Dat stelt hoogleraar marketing aan Erasmus School of Economics, Benedict Dellaert.

'Wie veel geld bezit gaat zich daar ook naar gedragen'

Donderdag, 16 maart 2017

Zijn rijkelui echt egoistischer dan mensen die arm zijn, of hebben ze gewoon meer geld? Het was de hoofdvraag in een gedragsexperiment van Jan Stoop, assistent professor Toegepaste Economie aan Erasmus School of Economics, en twee Amerikaanse collega's. Wat blijkt? Rijken zijn als groep niet egoistischer dan armen. 

Bas Jacobs interviewt Jeroen Dijsselbloem

Maandag, 6 maart 2017

In het programma Operatie Interview wordt iedere maand een bekend persoon ondervraagd door drie kritische interviewers. Een kans voor Bas Jacobs, hoogleraar Openbare Financiën en Economisch Beleid aan Erasmus School of Economics, om Jeroen Dijsselbloem aan de tand te voelen over de motivatie voor zijn beleid als minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep.

Verenigde Staten als mogelijke bananenrepubliek

Maandag, 6 maart 2017

Volgens Bas Jacobs, hoogleraar Openbare Financiën en Economisch Beleid aan Erasmus School of Economics, kan het beleid van president Trump op de lange termijn veel economische schade aanrichten. Daarnaast maakt hij zich grote zorgen over de aantasting van de democratie in de VS. Het tijdschrift Financial Investigator interviewde Jacobs over dit onderwerp.

Nieuwe Europese richtlijn gaat "hybride mismatches" tegen

Maandag, 6 maart 2017

Een nieuwe Europese richtlijn maakt het voor multinationals moeilijker om via zogenaamde "hybride mismatches" belasting te ontwijken. Mismatches worden veroorzaakt doordat landen verschillende fiscale systemen hanteren en multinationals hiervan gebruik maken. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en partner bij Deloitte, geeft bij BNR Nieuwsradio commentaar. 

Superrijken hebben liever tijd dan geld

Woensdag, 1 maart 2017

Het streven van de rijkste mensen op deze wereld is niet om nog meer vermogen te vergaren. In plaats daarvan, zouden ze graag meer tijd willen hebben om al dit geld uit te geven. Dat concludeert de Italiaanse hoogleraar Giacomo Corneo. Robert Dur, hoogleraar Economie aan Erasmus School of Economics, is enthousiast over de bevindingen van Corneo.

'Overheid heeft tijdens de crisis veel te hard bezuinigd'

Woensdag, 1 maart 2017

Vorig jaar kwam er bij de Nederlandse overheid voor het eerst sinds 2008 meer geld binnen dan er werd uitgegeven. Volgens Bas Jacobs, hoogleraar Openbare Financiën en Economisch Beleid aan Erasmus School of Economics, is dit niet het resultaat van goed begrotingsbeleid.

Rechter keurt complexe arbeidsconstructies met piloten af

Woensdag, 1 maart 2017

De rechtbank in Arnhem heeft onlangs geoordeeld dat een piloot die als zelfstandig ondernemer belastingaangifte deed en daarna ineens veel meer belasting moest betalen, eigenlijk in loondienst is. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics en partner bij Deloitte, geeft op Trouw.nl commentaar.

'Centrale banken moeten zich niet teveel laten leiden door politiek'

Maandag, 20 februari 2017

Mary Pieterse-Bloem, hoofd-obligaties bij ABN Amro Private Banking International, en tevens universitair docent verbonden aan de sectie Finance van Erasmus School of Economics, was te gast bij Bloomberg om te praten over de Federal Reserve, inflatie en het beleid van president Trump. 

Bas Jacobs over de doorrekening van de verkiezingsprogramma's

Maandag, 20 februari 2017

Bas Jacobs, hoogleraar Openbare Financiën en Economisch Beleid aan Erasmus School of Economics, is te gast bij BNR Nieuwsradio. Daar geeft hij zijn mening over de uitkomsten van de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het CPB.