EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Reactiesnelheid voorspelt studieresultaten van economiestudenten

Vrijdag, 26 maart 2010

De Rotterdamse economen hebben een zeer vermaarde naam in Nederland: onze economen zijn vertegenwoordigd in bestuursraden van voorname ondernemingen en zijn wijd vertakt in binnen en buitenland. In verband met dit succes worden verschillende vragen opgeroepen zoals: Wat is de drijvende kracht achter dit succes? Zijn onze economen soms erg intelligent?

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen heeft voorspellende kracht?

Maandag, 8 maart 2010

Woensdag 3 maart hebben kiezers in bijna alle gemeenten hun nieuwe gemeenteraad gekozen. In twee steden deed de PVV, de partij van Geert Wilders, ook mee. In Almere is de PVV de grootste partij geworden, terwijl zij in Den Haag de tweede partij is geworden. Dit is een prima resultaat voor de PVV.

De bijzondere eigenschappen van de Chinese BBP cijfers

Woensdag, 3 maart 2010

Op 21 januari 2010 maakte China de jongste economische groeicijfers bekend. Deze cijfers waren onverwacht goed, en China maakte bekend dat vooral in 2009Q4 de economie in reële termen flink gegroeid was. Ook de voorspellingen voor 2010 zijn erg gunstig.[1]

Een klimaat van zeepbellen

Maandag, 1 maart 2010

De wereldeconomie is nog nauwelijks hersteld van de kredietcrisis, of je leest al weer aankondigingen van een nieuwe crisis. Recent analyseerde The Economist de Chinese economie op overeenkomsten met de Japanse economie in de jaren tachtig. China nu zou dezelfde karakteristieken van een zeepbel vertonen als Japan toen.

Geen Tobintax

Maandag, 1 maart 2010

De afgelopen maanden is het verschijnsel van de Tobintax in het nieuws gekomen en zelfs in die mate dat de eerstvolgende voorzitter van de EU – België – moeite wil gaan doen om binnen de EU draagvlak te ontwikkelen voor een EU-brede heffing op kapitaaltransacties.

Op weg naar een grenzeloos mainportnetwerk

Woensdag, 17 februari 2010

‘Havens gaan meer samenwerken’ kopte NRC Handelsblad onlangs in een artikel waarin de voorgenomen samenwerking tussen Antwerpen en Rotterdam werd besproken. ‘Hamburg wil meer overleg met haven Rotterdam’ stond kort daarna in het Financieele Dagblad.

Bazel zal nooit meer zo gezellig zijn

Vrijdag, 12 februari 2010

Hoe zullen de heren toezichthouders elkaar begroeten wanneer ze weer bijeenkomen in hun Zwitserse retraite? Erg hartelijk zal het niet zijn. Nadat de Nederlandse toezichthouder eerder haar IJslandse collega voor leugenaar uitmaakte, moesten ook de Britten en Belgen het tijdens de verhoren van de Commissie de Wit ontgelden.

Aanpassingen schoolvak Management & Organisatie zijn noodzakelijk

Dinsdag, 9 februari 2010

Vele docenten die in de eerste jaren van de studie economie onderwijs geven aan studenten worden in gesprekken met studenten na afloop van colleges regelmatig geconfronteerd met vragen en opmerkingen, waaruit op te maken valt dat sommige studenten een onjuist idee blijken te hebben van de inhoud van bepaalde, basale begrippen uit het vakgebied van de bedrijfseconomie.

Pas op voor Overreactie!

Maandag, 1 februari 2010

De recente, mislukte poging van Umar Farouk Abdulmutallab om de lijndienst Amsterdam-Detroit op te blazen heeft het debat over terrorismedreiging weer doen oplaaien. Politici van links tot rechts pleitten onmiddellijk voor krachtdadig optreden, in het bijzonder de aanschaf van bodyscanners.

Kredietwaarschuwing en studiefinanciering

Maandag, 18 januari 2010

Sinds april vorig jaar zijn kredietwaarschuwingen verplicht bij reclames en informatie over consumptieve leningen. Waarschijnlijk kent u het wel: de zin “Let op! Geld lenen kost geld”, samen met een plaatje van een mannetje die het euro teken als een (financieel) blok aan het been meezeult. Doel van deze waarschuwingszin is consumenten bewust te maken van de gevolgen van het aangaan van een lening.