EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Naar een evenwichtiger speelveld voor werknemers en zelfstandigen

Vrijdag, 4 november 2016

Door: Casper de Vries

Omdat arbeidsstelsel uitgaat van vaste baan, ontstaan problemen bij flexibele contracten.De samenleving is veel flexibeler dan enkele decennia geleden. Een groot deel van de Nederlanders is

Vooraf betalen, dan heb je meer plezier van je geld

Woensdag, 2 november 2016

Veel huishoudens in Nederland kunnen financieel de touwtjes aan het eind van de maand niet aan elkaar knopen. Voor hen, zogezegd, duurt een maand net een paar dagen te lang. In veel gevallen komt dat omdat de inkomsten van het huishouden niet toereikend zijn, wellicht als gevolg van werkloosheid, lopende schulden, te duur wonen, of een arbeidsongeschiktheid. In andere gevallen kan dat komen doordat men simpelweg te veel uitgeeft, ondanks dat er toch voldoende inkomsten zijn. In Nederland zijn er huishoudens die moeten worden geholpen met het doen van de dagelijkse boodschappen. Aardappelen, groenten, vlees, in het algemeen veel goedkoper dan voorgekookte maaltijden en diepvriespizza's, maar toch zijn er genoeg mensen die telkens weer voor het laatste kiezen.

Non-GAAP winstcijfers: Het einde van accounting?

Zondag, 2 oktober 2016

Door: Edith Leung en David Veenman

De vrijwillige rapportage van alternatieve prestatiemaatstaven door bedrijven, ook wel non-GAAP rapportage genoemd, is booming. Bekende beursgenoteerde bedrijven als Twitter, Tesla en Facebook presenteren deze cijfers alsof het dé reflectie is van hun performance, terwijl zulke rapportage doorgaans wordt gezien als misleidend. Onderzoek steunt dit laatste beeld echter niet: uit onze analyses blijkt dat non-GAAP winsten juist relevante informatie geven over de prestaties van een onderneming.

Verengelsing heeft ook voordelen

Maandag, 12 september 2016

Door: Ivo Arnold

In de Volkskrant maakte commentator Martin Sommer zich de afgelopen weken tot tweemaal toe kwaad over de onstuitbare verengelsing van het wetenschappelijk onderwijs. Hij vindt het dom dat wetenschappers onze moedertaal zo achteloos terzijde schuiven. Maar zijn ongenuanceerde kruistocht tegen verengelsing is even plat als de kritiekloze manier waarop sommige onderwijsbestuurders het Engels omarmen.

CPB heeft geen oog voor vernieuwing en ondernemen

Donderdag, 8 september 2016

Door: Roy Thurik, Hugo Erken en Hans Stegeman

Wat zullen ze bij D66 op hun neus hebben gekeken toen het CPB in 2012 de effecten van hun verkiezingsprogramma had doorgerekend. De partij die het sterkst had ingezet op innovatie en onderwijs kreeg niks terug voor haar vernieuwingspakket: het CPB had becijferd dat het pakket de aankomende kabinetsperiode voor een lagere economische groei zou zorgen met 0,2 procentpunt per jaar. En de ambitieuze investeringsagenda in het onderwijs zou zich pas in 2030 uitbetalen in een hoger bruto binnenlands product (bbp) met ¼ %. De innovatiestimuleringsmaatregelen van de partij kregen nog wel het prachtige label ‘kansrijk’, maar dat was het dan ook.

Wetenschap: Mix van aankoopmotivaties geeft online shoppers passende aanbevelingen uit een groot assortiment

Vrijdag, 29 juli 2016

Door: Bruno JacobsBas Donkers en Dennis Fok

Gepersonaliseerde productaanbevelingen in webshops of nieuwsbrieven zijn effectief, blijkt uit onderzoek. Maar als ze niet goed passend zijn, werken ze juist averechts. Voor grote webwinkels vormt dat een extra uitdaging. Veel bestaande algoritmes kunnen namelijk lastig uit de voeten met grote klantenbestanden en een breed assortiment. Ook wetenschappers hebben hun tanden inmiddels in dat probleem gezet. Zo ontwikkelden wij een veelbelovende nieuwe aanpak die schaalbaar genoeg is voor elke Nederlandse webshop én prima voorspelresultaten geeft.

Les van de brexit: kalm aan met hervormen pensioen

Dinsdag, 12 juli 2016

Door: Onno Steenbeek

‘De duivel heeft alle goede liedjes’ zei de voormalige Britse pensioenminister Steve Webb onlangs op een congres aan de Erasmus School of Economics, verwijzend naar de slogans van de brexiteers: ‘Ze pakken onze banen af!’

Wanneer maakten klassieke componisten hun beste werk?

Woensdag, 18 mei 2016

Door: Philip Hans Franses

De relatie tussen leeftijd en de piek in creativiteit van een kunstenaar is onderwerp van veel onderzoek. Wanneer van 189 schilders wordt bepaald wanneer ze hun beste werk maakten, dan blijkt de piekleeftijd zo rond 42 jaar te liggen. En wanneer die piekleeftijd wordt berekend als fractie van een totaal mensenleven, gegeven dat de schilders overleden zijn, dan is die fractie 0.62. Dit onderzoek is verschenen in 2013 in Creativity Research Journal.

Verplichtstelling van niet-financiële verslaggeving: Een misstap of een stap vooruit?

Dinsdag, 5 april 2016

Door: Karen Maas en Marjelle Vermeulen

In 2014 nam Nederland de EU richtlijn voor niet-financiële verslaggeving aan. Deze EU richtlijn verplicht organisaties met meer dan 500 werknemers om verslag te doen over hun niet-financiële prestaties.

Monetaire paniek

Dinsdag, 5 april 2016

Door: Bas Jacobs

Het koor van criticasters van de ECB en haar president, Mario Draghi, zwelt aan na het laatste ECB besluit tot verruiming van het opkoopprogramma, verdere renteverlaging en een nieuwe ronde lange-termijnfinanciering voor banken.