EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Obama's fiscale symptoombestrijding

Vrijdag, 22 mei 2009

Heel even was Nederland een belastingparadijs. Op 5 mei werden wij door President Obama een 'offshore tax haven' genoemd. Nederland, Bermuda en Ierland zijn 'small, low-tax, countries', waar het voor Amerikaanse ondernemingen mogelijk is om belasting te ontwijken en te ontduiken.

De kredietcrisis en Ajax

Vrijdag, 22 mei 2009

Medewerkers die binnen 2 à 3 jaar van plan zijn van werkgever te veranderen. Een buitenwacht die per direct resultaten verwacht. Twee eigenschappen van een organisatie die ervoor zorgen dat het praktisch onmogelijk is een gezonde lange termijn visie te implementeren.

Werkende ouderen blijven nodig

Maandag, 18 mei 2009

Negatieve economische berichten buitelen over elkaar heen. De Duitse economie dreigt dit jaar met maar liefst 6 procent te krimpen. In Engeland en Ierland loopt het financieringstekort in de dubbele cijfers. In Nederland zal de werkloosheid volgend jaar naar verwachting oplopen richting de 10 procent.

Inkomen bepaalt gezondheid bepaald niet!

Woensdag, 29 april 2009

Inkomen en gezondheid hangen zeer sterk samen. Recent onderzoek laat zien dat ook in Nederland de hogere inkomensgroepen een betere gezondheid hebben (Bierings en Smiths, 2008; Wingen en Otten, 2008). De mechanismen die deze verschillen bepalen zijn complex en multidimensionaal.

De AFM en de tophypotheek

Vrijdag, 24 april 2009

Tijdens de presentatie van het jaarverslag 2008 van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sprak bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst zijn bezorgdheid uit over tophypotheken. Er is sprake van een tophypotheek indien er een hypotheek wordt gesloten voor maximaal 125% van de executiewaarde van een onderpand.

Structuurbeleid Redux

Vrijdag, 24 april 2009

Als ultieme risicodrager heeft de overheid er belang bij dat de omvang van een bank haar financiële draagkracht niet te boven gaat. Een nieuw structuurbeleid moet daarom grenzen stellen aan de groei van Nederlandse banken.

Plannen van de OESO voor lidstaten met bankgeheimen

Dinsdag, 14 april 2009

Hoogleraar Peter Kavelaars was op 7 april 2009 te horen bij BNR Nieuwsradio over de sancties tegen lidstaten die op de zwarte lijst van de OESO staan.

Ondernemerschap, werkloosheid en de crisis

Maandag, 6 april 2009

Het is onder economen nog altijd ongepast om over kansen op een depressie te spreken. Diepe recessie, dubbele recessie of grootste recessie sinds de tweede wereldoorlog is wel ongeveer het matje waarmee de huidige situatie beschreven kan worden. Maar je dreigt zelf wel een depressie te krijgen als je elke week The Economist leest met zijn vele analyses over wat er allemaal niet aan het verkommeren is.

NS kan steeds sneller reageren op verstoringen

Vrijdag, 3 april 2009

Op maandag 23 maart ontspoorde er een goederentrein bij Vleuten. Daardoor was het drukke baanvak Woerden – Utrecht (14 treinen per uur per richting) een week gestremd. In dit artikel leggen we uit waarom NS dit keer sneller kon reageren op de verstoring dan in het verleden. Verder betogen we hoe NS in de toekomst nog sneller kan reageren op verstoringen.

Hoge werkloosheidsuitkeringen leiden tot minder ondernemers

Donderdag, 26 maart 2009

Samen met Maria Minniti van de Southern Methodist University ontdekte ik een nieuwe, indirecte kostenfactor van werkloosheidsuitkeringen. Volgens onze studie resulteert een verhoging van de werkloosheidsuitkeringen in minder startende ondernemers. Omdat ondernemers een multipliereffect hebben op de economie door het creëren van banen, zullen hoge werkloosheidsuitkeringen ook tot banenverlies leiden.