EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Belasting kan best simpel zijn

Maandag, 31 maart 2014

Het lijkt natuurlijk mooi: een belastingstelsel dat voor iedere belastingplichtige optimaal rekening houdt met alle persoonlijke omstandigheden. Een belastingstelsel op maat, voor elk van de circa 17 miljoen inwoners, levert rechtvaardigheid op. Het is echter duidelijk dat dit zijn prijs heeft: de prijs van complexiteit, onbegrijpelijkheid, omvangrijke regels en hoge uitvoeringskosten voor burgers, bedrijven en overheid.

Big Data, wat kun je er eigenlijk mee?

Vrijdag, 28 maart 2014

Het recente interview van directeur Particulieren Hans Hagenaars van de ING met het FD over het Big Data plan heeft de gemoede- ren goed bezig gehouden. Hij bracht dit plan zodanig dat iedereen wel moest denken dat de ING zijn klanten zou uitleveren aan gehaaide commerciële jongens, en daarmee zou het gedaan zijn met de privacy.

Agenda voor fiscale groei

Vrijdag, 28 februari 2014

Begin februari 2014 heeft de voorzitter van de SER, Wiebe Draijer, in Het Financieele Dagblad een pleidooi gehouden voor een agenda voor groei. Kort gezegd meent hij dat het kabinet eigenlijk niets doet om Nederland economisch op te stuwen hetgeen zijn inziens hard nodig is.

NS en ProRail moeten vooral gesplitst blijven

Donderdag, 13 februari 2014

Onlangs kreeg het “geheime” advies van Jaap Bierman over het terugdraaien van de splitsing van de NS en ProRail landelijke media aandacht. Het samengaan in 1995 heeft de verwachting niet ingelost: het heeft geen werkelijke marktwerking op het Nederlandse spoor geïntroduceerd. En marktwerking was nodig om kosten te reduceren en innovatie te bevorderen. Dus rest enkel de weg terug: beide bedrijven herstructureren en weer samenvoegen onder één directie.

Het Nieuwe Publiceren in de Wetenschap

Dinsdag, 28 januari 2014

Internet heeft de manier waarop mensen aankopen doen fundamenteel veranderd. Nu het mogelijk is met een paar muisklikken alle producten die je interessant vindt op je scherm te toveren, levert de traditionele winkel steeds meer terrein in.

Kredietbeoordelaar blijf bij je leest

Dinsdag, 10 december 2013

De afwaardering van de Nederlandse staatsschuld door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s roept gemengde reacties op. De meeste commentatoren spreken er schande van dat opeenvolgende kabinetten het zover hebben laten komen.

Waarom voelen klanten zich bij sommige verkopers altijd op hun gemak?

Maandag, 18 november 2013

Als je bij Starbucks koffie gaat drinken word je bijna altijd vriendelijk bejegend. Starbucks pretendeert dan ook niet zomaar koffie te schenken maar ‘koffie-plus’: het is niet alleen de smaak die telt maar de omgeving waarin je die tot je neemt is net zo belangrijk.

Irrationeel investeren - en wat eraan te doen valt

Woensdag, 6 november 2013

Enron, Fortis, Imtech - het zijn slechts enkele voorbeelden van opzichtig falend beleid met dubieuze rationaliteit. Miljarden gingen in rook op. Hoe komt het toch dat managers zulke kostbare fouten maken? Twee soorten gedragsfouten frustreren waardemaximalisatie: interne en externe fouten. Gelukkig zijn deze deels te voorkomen.

Kunst uit financieel oogpunt niet aantrekkelijk genoeg

Dinsdag, 29 oktober 2013

Regelmatig halen recordprijzen voor schilderijen het nieuws. En vaak zijn het hedgefondsmanagers die grof geld voor schilderijen betalen. Is kunst inderdaad zo’n goede financiële investering?

Creëren opiniepeilingen momentum bij politieke strijd?

Vrijdag, 4 oktober 2013

Hoewel een geïnformeerd electoraat in het algemeen als essentieel wordt gezien voor een goed functionerende democratie, vormt informatie uit peilingen over de positie van kandidaten ten opzichte van elkaar een uitzondering. Critici zeggen dat peilingen zowel de drijfveer om te gaan stemmen als de stem zelf beïnvloeden.