Boekpresentatie Maria Grever daverend succes

De boekpresentatie van Onontkoombaar verleden op 26 juni jl. via een webinar was een groot succes.

Onontkoombaar verleden in het nieuws
Maria Grever is naar aanleiding van de boekpresentatie op zaterdag 27 juni geïnterviewd door Nieuwsweekend op NPO radio 1. Kijk en luister naar dit interview.

Op maandag 29 juni verscheen een artikel in het NRC waar Maria Grever, emeritus hoogleraar Historische Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, geïnterviewd is over onder andere omstreden standbeelden. En op dinsdag 27 juni was Maria Grever te gast in ErasmusTV (Engelstalig).

Onontkoombaar verleden
De beeldenstorm in de Black-lives-matter-beweging illustreert de voortdurend veranderende betekenis van het verleden. Hoewel mensen en gebeurtenissen vaak in de vergetelheid raken, kunnen herinneringen onverwachts opspelen. Het verleden is onontkoombaar. Maar steeds is er een ander verstaan in het heden, steunend op overgeleverde tradities en historische sporen. Niemand kan zich hiervan losscheuren of erboven staan, wel kunnen ze aangepast worden. De weerstand tegen deze herinterpretaties is echter groot.

In het boek Onontkoombaar verleden bespreekt Maria Grever deze fascinerende geschiedfilosofische thematiek aan de hand van de aantrekkingskracht van monumenten, standbeelden, tradities en herdenkingsrituelen, de zoektocht naar voorvaders in de geschiedschrijving, het fenomeen van Trumps alternatieve feiten, en het belang van afstand en ethische bezinning voor historisch inzicht. Bekijk het boek Onontkoombaar verleden digitaal.

Prof. dr. Maria Grever