'De veiling op zich is een event'
Bijzonder hoogleraar Filip Vermeylen in De Standaard

Filip Vermeylen in De Standaard over veilingen

Portrait Filip Vermeylen (Square)
Prof. dr. Filip Vermeylen

Vanwege de aankomende verkoop van twee Picasso's in Sotheby's in Londen dook de Vlaamse krant De Standaard in de wereld van veilinghuizen. Bijzonder hoogleraar Filip Vermeylen geeft hen uitleg en inzicht in deze sector.

Voordat de twee schilderijen van Pablo Picasso eind deze maand verkocht worden in veilinghuis Sotheby's in Londen, gaan ze touren langs New York en Taipei. De Standaard vraagt zich af wat veilinghuizen nog meer in stelling brengen om de juiste sfeer rond een werk te creëren. 

Veel veilinghuizen blijken een heel evenement te organiseren rondom hun veilingen. ‘Een filmpje met de dramatische achttien minuten van de Salvator Mundi-veiling stond meteen op Youtube’, stelt Filip Vermeylen. ‘De veiling op zich is een event. Op dat vlak heeft Damien Hirst pionierswerk geleverd. In 2008 organiseerde hij Beautiful inside my head forever, een tweedaags gebeuren waarbij hij rechtstreeks uit zijn atelier verkocht aan het publiek. Het werd bijna een performance, waarbij hij de galeries en veiling­huizen passeerde. Voorafgaand had hij zijn werk laten reizen en kandidaat-kopers in zijn atelier uitgenodigd. Ook veilinghuizen spreken achter de schermen hun netwerk van verzamelaars en kopers aan.’

Meer informatie

Lees het hele artikel op de website van De Standaard