Erasmus Colleges
Geen student, toch vakken volgen

Vakken volgen als je niet studeert

Werkt u in de historische of culturele sector, of in de media, en wilt u uw kennis uitbreiden? Of bent u alumnus en wilt u nog losse vakken volgen na uw afstuderen? Meld u dan aan voor de Erasmus Colleges van de Erasmus School of History, Culture and Communication. U verdiept zo uw kennis, maar hoeft geen volledige studie te volgen.

Welke vakken kan ik volgen?

U kunt enkele losse vakken volgen van de opleidingen van de afdeling Geschiedenis of Cultuurwetenschappen, voor uw persoonlijke of professionele ontwikkeling. U volgt de vakken samen met de reguliere studenten. Bekijk het aanbod voor collegejaar 2019-2020 en vul het inschrijfformulier in.

Het aantal vakken dat open staat voor cursisten is beperkt. Het aantal plaatsen per vak is eveneens beperkt; reguliere studenten gaan voor.

Welke vooropleiding of kennis heb ik nodig?

In het algemeen kunt u zich aanmelden voor een vak als u een VWO-diploma heeft. Wel moet u zelf beoordelen of u voldoende voorkennis heeft om het vak van uw keuze te volgen. Bij sommige cursussen is de voertaal Engels.

Wanneer kan ik vakken volgen?

Het collegejaar is ingedeeld in vier blokken. Hieronder vindt u onze academische kalender. Meer informatie over een vak vindt u in de Course Guide van de universiteit. Daar staan ook alle college- en tentamendata van het betreffende vak via ‘Timetable’.

Wat kost het om een cursus te volgen?

Hoeveel u moet betalen voor een cursus, hangt af van het aantal te behalen studiepunten (ECTS) van het vak. U betaalt 60 euro per studiepunt. Voor een vak van 5 ECTS betaalt u dus €300. De kosten voor literatuur zijn daarbij niet inbegrepen.

Naast de kosten voor het vak, betaalt u eenmalig €27,50 voor registratie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ontvang ik na de cursus een certificaat?

Elk vak wordt afgesloten met een toets. Dat kan een tentamen zijn, maar ook een essay, een take-home-tentamen, een referaat of een combinatie van deze vormen. Hoe het vak van uw keuze afgesloten wordt, leest u in de vakbeschrijving in de Course Guide.

Sluit u de cursus af met een voldoende, dan ontvangt u hiervan een bewijs van de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Besluit u later toch een volledige studie te volgen aan deze faculteit, dan worden de studiepunten van de gevolgde cursus meegerekend.

Hoe meld ik me aan?

 • Vul het online formulier in.

  Vergeet niet een pasfoto en een kopie van uw paspoort of een uittreksel uit het persoons- of geboorteregister te uploaden.

  Het formulier moet voor de volgende datum bij het Education Office binnen zijn:

  • 12 augustus 2020 indien u cursussen wilt volgen in blok 1 (sept-nov);
  • 14 oktober 2020 indien u cursussen wilt volgen in blok 2 (nov-jan);
  • 13 januari 2021 indien u cursussen wilt volgen in blok 3 (jan-mrt);
  • 17 maart 2021 indien u cursussen wilt volgen in blok 4 (apr-jun).
 • Als wij uw betaling ontvangen hebben, krijgt u uw collegekaart en staat u geregistreerd bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Zo spoedig mogelijk daarna ontvangt u bericht of u geplaatst kunt worden. Zo ja, dan ontvangt u ook een factuur.

Kan ik de voorzieningen van de universiteit gebruiken?

Op vertoon van je collegekaart kunt u boeken lenen bij de Universiteitsbibliotheek. Bij sommige cursussen wordt gebruik gemaakt van Canvas, een digitale leeromgeving ter ondersteuning van het onderwijs. Voor Canvas wordt u automatisch aangemeld. U kunt zich alleen inschrijven voor een cursus als de inschrijving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voltooid is.

Waar vind ik informatie over roosters en wijzingen?

Bij de vakbeschrijvingen in de Course Guide vindt u alle college- en tentamendata van het betreffende vak. Klik op het vak en klik vervolgens in de vakbeschrijving op de link Timetable.

Kan ik mijn inschrijving nog wijzigen of annuleren?

Tot de start van de cursus kunt u de aanmelding nog wijzigen of annuleren. Dit doet u door middel van een schriftelijk bericht aan het Education Office. Het annuleren van de inschrijving kost € 50. Na aanvang van de cursus kunt u geen wijzigingen meer doorgeven en wordt het inschrijfbedrag niet meer gerestitueerd.